Jak to vidí Ondřej Neff - 8.10.

8. říjen 2009

Čtvrtečním hostem pořadu Jak to vidí (po 8:30 hodině) byl spisovatel a publicista PhDr. Ondřej Neff. Uvnitř článku opět nabízíme needitovaný přepis pořadu. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí PhDr. Ondřej Neff...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkný dobrý den ve čtvrtek 8. října v osm hodin třicet minut. Se mnou ve studiu sedí Ondřej Neff, publicista, zdraví vás Daniela Brůhová. Co probereme, trošku se zamyslíme nad předáváním letošních Nobelových cen, také nad vakcínou proti prasečí chřipce a nad rychlými právnickými tituly v Plzni. To všechno a ještě k tomu přidáme brambory, tak budeme vařit takovou zvláštní bramboračku, pane Neffe. Možná bychom mohli začít těmi právnickými tituly v Plzni. Slyšeli jsme teď před čtvrt hodinou v přehledu tisku stále ta zpráva prolíná veškeré zpravodajské relace. Určitě jste jí také četl.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No, já jsem se včera večer probíral webem a musím přiznat, že jsem tím velice šokovaný a hlavně jsem zvědavý, co z toho všeho vzejde, protože já to nepokládám jenom za nějakou takovou bagatelní jako aférku, na kterou je dlužno zapomenou, protože z toho všeho vyplývá, že tato právnická fakulta v Plzni vychrlila v krátké době zdá se, že stovky falešných právníků. Víte a já jsem si to přirovnával, co by se stalo, kdyby nějaký dopravní inspektorát nebo kdo to dělá, vychrlil falešné řidiče. No, nic by se nestalo, protože ti lidé by se v tom provozu to za půl roku jako naučili a jezdili by normálně jako každý jiný. Jenže nebezpečné je, že tady vznikla mafie, protože ti lidi to vědí na sebe vzájemně, je to evidentně kryté státní správou, čili je to zase další příklad prorůstání zločinu do státní správy...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nevidíte to příliš kriticky?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Nevidím, přemýšlejte o tom. Je to nesmírně nebezpečná věc. Víte, já jsem si to dával do souvislosti s lustračním zákonem. Tak proč je lustrační zákon a já ho vždycky podporoval jako novinář, no, aby se zamezilo právě těmto kamarádšoftům toho Bratrstva kočičí pracky a tady vzniklo v Plzni nové Bratrstvo kočičí pracky...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Na akademické půdě.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Na akademické půdě, má to státní razítko a prostě ti lidé půjdou tou státní správou desítky let a jak tam budou fungovat, když se tam dostali podvodem. Víte, já to pokládám za nesmírně důležitou věc a obávám se, že se nestane nic, že prostě ten mor, ta rakovina pronikla tak hluboko do té státní správy, že ta státní správa to pokryje. Jo, heleďte, nejsme tady naposledy spolu, řekněme si to za půl roku až si na to vzpomeneme.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě si na to vzpomeneme.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Jestli prostě se něco stalo. Já si myslím, že rozpuštění té fakulty by mi připadalo naprosto logické.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Odebrat tituly nelze podle našeho zákona.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No, prostě odebrat tituly nelze, ale jako zase je to pravda, že to nelze. Rozumíte, jako kdybyste někomu zaplatila, on vám dal modrá, a vy jste operovala někoho a uřízla mu nos místo apendixu, tak jako co? Tak co by se stalo, rozumíte, vždyť probůh to není maličkost. Nedělejme z toho jenom bagatelní aférku, na kterou se zapomene za týden, je to strašně nebezpečná věc. Opakuji vzniklo Bratrstvo kočičí pracky, které je zakořeněné do státní správy. A jsou už jména, vysoce postavená jména, která v tom figurují.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem se dočetla dnes na Novinkách, že akreditační komise má spočítáno, že na Právnické fakultě v Plzni vystudovalo více než 400 lidí magisterský obor za méně než 4 roky. Právu to včera řekla předsedkyně této komise Vladimíra Dvořáková, a to je o stovku více než je počet všech studentů, které hodlá škola přijmout pro další akademický rok a další zajímavost, že ministerstvo školství připravuje trestní oznámení.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No, tak to je velmi správné, že připravuje trestní oznámení. Já jsem včera poslouchal paní Dvořákovou v rádiu a velice jí fandím, držím všechny palce, jimiž jsem obdařen, aby našla odvahu proti tomu Bratrstvu kočičí pracky se postavit, protože ona jistě riskuje hodně, to si nedovedeme představit, co všechno tato statečná žena riskuje.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy možná jako publicista můžete pro tu věc udělat podobně jako ostatní novináři, je potřeba ji nezapomínat, vy jste to řekl.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No, tady o tom mluvíme, což je proces nezapomínání, jenže znáte to, prostě zítra se řekne no jo, to už jsme měli, Plzeň jsme měli, tak teďka bude něco jinýho, takhle to prostě v těch médiích chodí. Jo, čili my můžeme maximálně upozornit, přičemž to udělali zase, opětně novináři, nikoli orgány, které jsou od toho placené z daní, ale novináři, pomlouvaná to sorta podlidí, protože to bylo, tuším, v Hospodářských novinách, které rozkryly tuto aféru. No, ty na to upozornili, ale novináři nejsou ani vyšetřovatelé, ani soudci, ani poslanci, ani ministři, to jsou jenom lidi, kteří mohou ukázat prstem, což se stalo a teďka je na těch ostatních, aby něco udělali a já jako obávám se, že prostě na základě zkušeností, které máme, že neudělají nic, ale možná, že nás příjemně překvapí.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká publicista Ondřej Neff. Jeho zamyšlení můžete najít i na našich webových stránkách, a to jak ve zvukové, tak v písemné podobě. No a ta adresa je jednoduchá www.rozhlas.cz/praha.
Jak to vidí na vlnách Českého rozhlasu 2 Praha, posloucháte buď přímo nebo v repríze od třiadvaceti hodin a pěti minut, takže možná už za chviličku půjdete spát. My se teď podíváme na předávání, nebo tedy spíše nominace letošní na Nobelovy ceny. Chceme se zastavit u cen za fyziku. Tu získali tři vědci, za vývoj přenosu světla v optických vláknech a za technologii digitální fotografie. Jejich práce je základem dnešního světa informačních technologií. No a s informačními technologiemi velmi intenzivně pracuje i Ondřej Neff.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Ano, ano, já jsem samozřejmě, protože se zabývám právě digitální fotografií, tak jsem si samozřejmě všiml a s velkou pozorností jsem četl, že to dostali za vynález 40 let starý, takzvaného CCD, čili to je čip, který je vlastně základem všech digitálních fotoaparátů nebo principiálně. I když oni to na půdě Bellových laboratoří vyvíjeli to zařízení, tak to bylo míněno jako paměťové médium, nikoli jako prostě prostředek ke snímání obrazu. Ale proč mě to zaujalo, a proč mě to překvapilo. Já jsem se vždycky domníval, že ta Nobelova cena zejména za fyziku, má být udělována za víceméně základní výzkum, za teoretickou fyziku, kdežto tohle mě přijde trošku jako, víte, jako kdyby někdo dostal Nobelu cenu za to, že vynalezl suchý zip nebo prostě gumu na tužce. Rozumíte, jako přijde mi to trošku znevážení té ceny, i když z toho mám samozřejmě obrovskou radost jako člověk, který se tím zabývá a já dnes a denně pracuji s digitální fotografií.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem laik, a pro mě to je přece jen převratná záležitost. Já myslím, že ty CCD čipy nastartovaly velký přeprav ve světě?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Ale určitě ano,...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve světě nejen vědy, ale i v tom praktickém životě.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Určitě ano, určitě ano, ale víte, jako ten rozdíl je, že jo, Einsteinova teorie relativity taky nastartovala jako převrat, že jo a svět je jiný, že jo, Paul Johnson jaksi datuje od vynálezu nebo prostě od zveřejnění teorie relativity, že je takový ten nový novověk, ano, a já s ním naprosto souhlasím. Ale víte, co je principiálně něco jiného než vy myslíte, když otevřete dveře do jiného vesmíru, anebo když vymyslíte nějaké šikovné udělátko. Ano, CCD je úžasná věc, ale jako není to principiálně nový pohled do světa, protože tam se vlastně využívá polovodičů, že prostě prostředkem který byl znám už před tím, a je to jenom aplikace vlastně vlastností polovodičových elementů, které byly nějakým způsobem uspořádány, seřazeny a využity. Ano. Ale není to prostě ten průlom do fyziky nové epochy, asi tak bych řekl. Čili já jsem právě si to pro sebe, já jsem laik, prosím vás, já nejsem samozřejmě vědec, možná, že se strašně mýlím, ale já jsem si to srovnával s tou navrženou Nobelovou cenou za medicínu, kde se vlastně hovoří o princip stárnutí a že najednou se ví, proč ty buňky stárnou, proč rakovinové buňky nestárnou, a to je prostě najednou něco, co povede možná k šíleným závěrům. Rozumíte, já neříkám rovnou k nesmrtelnosti, ale kdyby se prodloužil věk velmi "jenom" o 10 let. Probůh, víte co to je 10 let života, jo. A připadá mi to nesrovnatelné, ale samozřejmě, že to těm lidem přeju a mám radost z toho, že se připomnělo CCD, protože CCD je vynikající věc.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To si myslí Ondřej Neff. Ta ocenění budou předána v prosinci a ocenění si mezi sebou rozdělí 10 milionů švédských korun, což je tedy asi 25 milionů korun český. Dá se potom něco dále vymýšlet a dá se s tím něco dále dělat?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Tak já si myslím, že samozřejmě to peněžní ocenění jistě je důležité, ale ta prestiž prostě je obrovitá, že jo, a vždyť my Češi jsme pyšní na to, že máme své Nobelisty, že se o Seiferta, máme profesora Hejrovského, že holt prostě je to taková ohromná věc ta Nobelova cena.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to velká prestiž. No a za chviličku zůstaneme u jiného tématu - u očkování proti prasečí chřipce, které nastalo ve Spojených státech v pondělí.
Společnost vám dělá Jak to vidí Českého rozhlasu 2 Praha. S Ondřejem Neffem se teď pozastavíme, nad tím, že lékaři ve Spojených státech jsou prý špatně připraveni na očkování proti takzvané prasečí chřipce. To v zemi začalo v pondělí, napsal to The New York Times. Vláda údajně poskytla lékařům málo informací a také je pravděpodobně zaplavily desítky a stovky dotazů od těch lidí, kteří by měli být očkováni. Co si myslíte o očkování proti prasečí chřipce? Já jenom dodám, že v Česku by to očkování mělo začít v listopadu.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Víte, když bychom se bavili obecně o očkování, tak vůbec princip očkování to je úžasná věc zase, prostě průlomová, jak jsme se o tom bavili v souvislosti s těmi Nobelovými cenami, a to, že se prodloužil průměrný lidský věk, je určitě také zásluha očkování, že. Když jsem byl dítě, tak byla plošná očkování třeba proti tuberkulóze a tuberkulóza zmizela, ta prostě nebyla vůbec, že jo, proti záškrtu, že jo, další odporná šílená nemoc. No a hlavně proti obrně, vždyť prostě ta obrna to byla opravdu metla lidstva, ale díky očkování jako přestala být jako neříkám problémem, ale ne tak masivním problémem jako byla. O tom není sporu. Já si teda myslím, že v dnešní době nejlepší očkování je za A nekouřit, za B nepřežírat se a nevážit 120 kilo, za C pohybovat se, za D vyhýbat se uzeninám a jiným takovým těm bůčkům a takovým těm tučným zabijákům, a že to je takový očkovací základ, který, myslím, je snadno dostupný a asi o něm není mnoho sporu.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste pro zdravý životní styl?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Zcela jednoznačně, zcela jednoznačně.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To považujete jako dobrou prevenci?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Já si myslím, že to je základ té prevence a taky dobrá nálada prostě dívat se pozitivně na svět a nevědět ve všem jenom stín, když je tam taky to světlo. To je určitě taky strašně důležité očkování. A co se týče té prasečí chřipky, víte, každá nemoc je strašná, když někoho postihne a tím hůř, když někdo třeba umře nebo nějakým fatálním způsobem je poškozen. Ale co se mě od samého začátku dráždilo, je to slovo pandemie, víte. Já jako doporučuju strašnou opatrnost v těchto hyperbolických označeních. Jo, prostě víte, co to je pandemie, tady prostě na černou smrt vymřelo devět desetin Evropy, rozumíte, nebo po válce, po první světové válce dneska se dohromady přesně neví, kolik lidí, ale odhaduje se to na 20 milionů lidí na španělskou chřipku. To byla opravdu pandemie, která zasáhla svět a ovlivnila lidstvo. Ta zanechala trvalé stopy v lidstvu. Ano, toto je pandemie. Ale když jsem především v souvislosti s tou aférou té ptačí chřipky, když se tady furt mluvilo o 15 mrtvých Asiatech, tak jsem si říkal, Kriste Pane, o čem ty lidi tady jako 15 mrtvých Asiatů jistě jako je to smutná věc 15 mrtvých Asiatů, ale já myslím, že denně víc Asiatů zemře, protože vdechli tužku, nebo prostě, že já nevím co. Rozumíte, to prostě je statisticky nulová hodnota a já mám obavu, že s tou prasečí chřipkou je to něco podobného.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle statistiky na celém světě podle zprávy Světové zdravotnické organizace do konce září se nakazilo nejméně 319 tisíc lidí prasečí chřipkou.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No jo, jenže kolik je miliard, 7 miliard lidí, tak je to hodně nebo málo?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale možná, že ta obava je na místě, když mluvíme například o té zkušenosti s tou španělskou chřipkou, aby se nezačalo něco šířit?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Jistě, samozřejmě, tady je třeba brát v úvahu jako mechanismus toho rozpoutání té pandemie a samozřejmě potenciálně to nebezpečí hrozí. Já osobně si třeba myslím, že je principiálně možné, že vznikne nějaká choroba, na kterou nebude okamžitá jaksi léčba a bude mít nějaký prudký a fatální vývoj, to sci-fi je toho plná. Já jsem spisovatel sci-fi a těmito věcmi mi scifisti se zabýváme, že. Takže já to nevylučuji, ale klasifikovat toto jako pandemie a když zase podle statistik ta úmrtnost je srovnatelná s úmrtností na jakoukoli jinou chřipku, protože chřipka je za určitých okolností smrtelná choroba, to není žádná jako legrace taková opravdová chřipka, že, takže já si myslím, jestli to není nějakým způsobem uměle vyvolaná jako taková téměř panika a viděl bych ty mechanismy dva, jednak taková ta touha médií zveličovat, aby bylo o čem psát jenom špatné zprávy patří do novin a tak dále, to je ten princip velmi dobře známý. No a potom ten tlak těch firem, který vyrábí ty vakcíny. Vždyť to je obrovský kšeft prostě, já si vzpomenu, že je choroba modrá puntíkace a prostě nabídnu vládám lék proti modrému puntíkování, a když dostatečně zmagořím obyvatelstvo, tak prostě jako mám vystaráno, že. Takový je to mechanismus.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale je to i ta Světová zdravotnická organizace, která myslím si, že je přece jen institucí věrohodnou. Ta vyhlásila začátkem června pandemii takzvané prasečí chřipky, ta se začala v dubnu šířit z Mexika a ze Spojených států, ten počet nakažených jsme jmenovala.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No jo, tak Světová zdravotnická organizace je jistě úctyhodná organizace, já ji nezpochybňuji, nicméně doporučuji jaksi velmi ostražitý vztah k celé této věci, nepanikařil bych a kdyby ke mě přišel někdo z injekcí a chtěl mě očkovat proti prasečí chřipce, tak mu velmi slušně poděkuji a půjdu jíst mrkev.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak tu injekci byste odmítl a skutečně byste k tomu zdravému životnímu stylu se přiklonil ještě silněji.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Ano, to si myslím, že by mi prospělo víc než ta jaksi než ta injekce. Víte, já si opravdu myslím, že takovéto spoléhání na tu jaksi chemicko-injekční medicínu je taky jedna z civilizačních chorob. Já si zhnutuju zdraví tím, že jak říkám kouřím a jím odporně a tak dále, no a pak běžím a pane doktore, píchněte mi něco, aby to nebylo. Prostě to mi přijde jako velice nesprávný přístup k věci.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To je velmi zajímavé téma, které jste nakousl. To, jak se chováme ke svému zdraví, to jak zacházíme se svým tělem a potom to chceme řešit pouze chemicky. Nedáváme si do souvislostí?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Ano, že to někdo prostě za nás vyřeší. Víte, aby se zase Probůh se někdo nedomníval, že nějak zpochybňuji medicínu, anebo tuhle tu chemickou medicínu, to vůbec ne, protože organismus i za ideálních podmínek samozřejmě stárne, chátrá, narůstají tam chyby v tom neskutečně kosmicky složitém útvaru, což je každé tělo. My máme pejska, prostě Irisku, pointra, je jí 13, tak ta nekouří samozřejmě, ale nejí bůček, jí jenom lepší jako prostě granule a takové ty věci, a samozřejmě, že také jako chátrá, a také už došlo na medikamenty a taky jim musíme tlumit bolesti v kloubech a tak dále, to je nevyhnutelné. Čili abych nebyl brán špatně, že jsem proti tomu, jo. Ale nicméně si myslím, že ten zdravý optimistický pozitivní životní styl je vůbec základ a má jedinou nevýhodu, že se to nedá koupit, že na to musíme myslet, že to musíme dělat každý den a že to je nikdy trošku nepohodlné.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vyžaduje to úsilí.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
A vyžaduje to určité úsilí.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná, když mluvíte o tom zdravém životním stylu, že bysme měli jíst více zeleniny, tak my máme dnes téma brambory. Že bychom zůstali u těch bramborů, mimochodem, nakupujete někdy, nakupujete zeleninu, brambory?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
To víte, že jo.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozlišujete je?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No, víte ono zrovna ty brambory, to je taková zelenina, která není jaksi z hlediska zdravé výživy ideální, že, protože je to prostě bambule škrobu, takže prostě jako dokonce my jsme měli na gymnáziu pana profesora Zajíce, to byl takový výborný pedagog, my všichni jsme ho strašně milovali a ten prosazoval pojídání syrových brambor i s tou šlupkou a...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká měl k tomu důvod?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No, dokonce on měl nějakou vědeckou práci přinesl nám a četl nám to, že to je prevence proti rakovině a tak dále a hlavně, že pod tou šlupkou, říkal on, prosím pěkně. Házejte eventuálně námitky na pana profesora Zajíce, a ne na mě, že pod tou šlupkou je nesmírné množství vitamínů a navíc to bělilo zuby. Opravdu, zkuste to někdy, tak vy to nepotřebujete, vy máte krásně bílé zuby, ale prostě když se jí ta brambora, tak opravdu to výrazně nebo evidentně to čistí zuby.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Syrová brambora.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Syrová brambora to musí být. Já jako samozřejmě jím brambory, ale jako není to ty brambory nejsou jaksi příklad ideálně zdravé výživy, to jako není zelí třeba je lepší, že jo.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jenže zelím se nenajíte, musíte mít nějakou přílohu nebo ne?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Ale ano, jistě, samozřejmě. Čili já nejsem předseda protibramborové lobby, vůbec ne, jím brambory, ano.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A rozlišujete to, v jakých druzích se prodávají?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Tak samozřejmě my dáváme doma přednost takovým těm s tou tenkou šlupkou, vaříme je i stou šlupkou a jíme je i s tou šlupkou. To je takový jako náš vztah k bramborám.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To říká Ondřej Neff, spisovatel a také publicista, který byl hostem dnešního Jak to vidí. Musím říci, že počasí je skvělé pro motorkáře, protože kdo se dívá na naše webové kamery, tak možná může zahlédnout, že máte krásný motorkářský oblek, je to tak, přijel jste na motorce?

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Přijel jsem na motorce, ano, a odjedu na motorce, pokud mi někdo nepřeřízl řetěz, kterým jsem to připoutal k lampě.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná ve městě se na motorce člověk pohybuje daleko lépe než v autě. Je to svým způsobem ekologičtější, no, to bychom ten životní styl přehnali asi.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
No víte, ekologičtější, já jsem v Číně, a to si teda může dovolit jenom autoritativní režim, viděl motorky, elektrické motorky. Prostě na elektriku a všichni tam jezdili na těch elektrických motorkách, tisíce Číňanů v ulicích, a to se mi líbilo. Ale je otázka, jestli je to ekologičtější, protože ta elektřina se musela někde vyrobit. A tam to taky smrdělo a tak dále, čili ta bilance celková je mi neznámá, ale v těch ulicích to bylo příjemné, že byly tiché a nesmrduté motocykly.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Je tam jistá naděje. Říká Ondřej Neff, děkuji, přeji krásný den.

Ondřej NEFF, publicista
--------------------
Děkuji za pozvání.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra v Jak to vidí uslyšíte Jiřinu Šiklovou. Dobrý poslech přeje Daniela Brůhová.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio