Jak vidí Ivan Hoffman situaci ve vědě? Šetření v tomto oboru je prý krátkozraké

7. říjen 2013

S komentátorem Ivanem Hoffmanem jsme hovořili o studentských volbách, situaci ve vědě a probírali jsme také případ amnestovaných tří manažerů vytunelované společnosti H-System.

Volby nanečisto
Za tři týdny bychom již měli analyzovat výsledky předčasných parlamentních voleb. Dnes už však víme, jak nanečisto volili středoškoláci. „Na tzv studentské volby jsem slyšel pozitivní ohlasy i výhrady. Chvála spočívá v tom, že již mladý člověk je vtažen do dění ve společnosti, ve které bude žít. Opačný názor je, že těsně před volbami se objevují výsledky od skupiny občanů, kteří nemají volební právo ani zkušenosti. Mám pocit, že v předvolební atmosféře je to dáno tím, že lidé jakoukoli podobnou informaci vnímají jako manipulaci.“

Na vědě by se nemělo šetřit
Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka prý čeští vědci špatně hospodaří. „On sám řekl, že se jedná o jeho názory na určitý segment společnosti z pohledu ekonoma. Ale všimněme si jedné věci: každý je pro šetření, ale jen pokud se týká těch druhých. Já bych k tomu řekl, že šetření na vědě je krátkozraké, protože od vědy se odvíjí kvalita života. Spíše je otázkou, jestli umíme výsledky výzkumu uvést do praxe."

Ivan Hoffman
(* 27. listopadu 1952, Martin, Československo) je bývalý slovenský písničkář, fotograf a samizdatový vydavatel časopisu Fragment-K.
Nyní český novinář, žurnalista, moderátor a rozhlasový komentátor Dvojky Českého rozhlasu.

Vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den.)

autor: iho
Spustit audio