Jak to vidí Ivan Hoffman - 15.2.

15. únor 2010

Pondělním hostem pořadu Jak to vidí (po 8:30 hodině) byl novinář a komentátor Ivan Hoffman. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ivan Hoffman. ...

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý poslech dopoledního vysílání přeje Zuzana Burešová. A hned se taky pozdravíme s komentátorem Deníku Ivanem Hoffmanem, pěkné ráno.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Zdravím srdečně, také přeji hezké zimní ráno.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Měla bych se na úvod zeptat, máte kruhy pod očima?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Ne, já jsem to nakonec nevydržel a šel jsem spát dřív, ale říkal jsem, přinese smůlu, neměl jsem už na to nervy, ale samozřejmě pak jsem se brzo ráno probudil a běžel k internetu a zjistil, že je všechno v pořádku.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Musím hned dodat, že jsem se ptala právě proto, jestli máte olympijské kruhy pod očima, protože včera Sáblíková zvítězila, získala olympijské zlato a opravdu hodně lidí to nevydrželo, přece jenom ten časový posun devět hodin je opravdu hodně. Zůstaňme ale u toho olympijského tématu. Říká se, že ta olympiáda už je především obchod, byznys, umíte si představit tak velký podnik bez sponzorů, reklamy a všechno, co se kolem toho točí?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Nás, kteří si to umíme představit jako svátek ryzího sportu, je stále méně. Myslím si, že pomalu už definitivně zvítězil názor, že vlastně sport je drahá věc a že prostě bez těch sponzorů by to nešlo, že by prostě si Martina Sáblíková nesehnala brusle, anebo a tak a kombinézy a pak všichni vypočítávají, kolik stojí teda ty boby, na kterých se jezdí ty závody, a tak dál. A vlastně jako kdyby se z toho už, tohle téma jako kdyby už přestalo být aktuální, ale já si stále myslím, že ta reklama, na kterou se vymlouvají média, že prostě musí ty přenosy něčím zaplatit, že to by šlo udělat i bez toho, že to je doopravdy nešvar, že vlastně kdysi dávno platilo, že dobré zboží se chválí samo a reklama je ve skutečnosti podvod. Ve skutečnosti reklama pokaždé přehání, překrucuje, nadsazuje, vymýšlí si, anebo doslova rovnou lže. To znamená, ten sport, ve kterém jde o nějaké výkony, o nějakou čest a o nějakou, o něco pěkného, o trpělivost, vytrvalost, dovednost, se vlastně kombinuje s něčím, co ve svém jádru je podvodem. Ta kombinace nejde dohromady, já si myslím, že je to stejné, jako když si říkáme, že musí existovat zločin, aby náhodou policajti nebyli bez práce, jo. Ne, šlo by to bez té reklamy, určitě, jenom bysme to museli chtít.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je pravda, že tu reklamu, ty peníze získávají opravdu ti nejlepší za tu obrovskou dřinu na těch sportovištích. V téhle souvislosti jsem si vybavila jeden pěkný komentář, který kdysi vyšel v jednom deníku, jeho autorem byl jeden mladý televizní režisér, který s nadsázkou napsal, jaké by to asi bylo, kdyby herci měli na svých kostýmech reklamu, Julie by třeba běžela k Romeovi a měla by šaty s nápisem "pekárny z Horní Dolní" a Romeo by měl třeba minerální vodu, to by muselo opravdu neuvěřitelné.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, a to se vlastně v tom sportu děje, jenom jsme si na to tak nějak zvykli, že jsou všichni polepení těmi reklamami, na hokejisty, když se člověk podívá, tak je to úplně zvláštní, jak šašci. Ale říkám, zvykli jsme si na to a vlastně zvyk je železná košile, zřejmě už to tak zůstane.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Povídáme s komentátorem Deníku Ivanem Hoffmanem, teď se přesuneme do Brna, starosta radnice Brno-Žabovřesky, který si řekl o úplatek, je ve vazbě, brněnská ODS ho proto nechce na kandidátce pro sněmovní volby. Jaká byla podle vás reakce jeho spolustraníků, bylo to pro ně překvapivé.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Zdá se, že ano, alespoň teda to všichni tvrdili, jeden z nich dokonce říkal, že to pro něj byl blesk z čistého nebe. Já bych řekl, že ve skutečnosti k takovému překvapení nemají moc důvod, protože proti korupci se v praxi, o tom tady mluvíme velmi často, dělá velmi málo, anebo nic. A ty odhalené případy zřejmě jsou jenom špičkou ledovce. Korupce samozřejmě není cizí ani jiným politickým stranám, tentokrát to padlo na Občanskou demokratickou stranu, ale já bych už jako upozornil na to, že média mohou snadno udělat takový politicky korektní korupční mix, jo, prostě a ukázat na korupčníky v ostatních stranách, takže nakonec tím odhalením nikdo nebude diskriminován víc než ostatní. Ono to může vypadat, že vlastně, když mezi nima nenajdeme žádného čistého, tak potom můžeme volit úplně klidně všechny i po těchto skandálech. Ale já bych řekl, že náš problém to úplně neřeší, protože ukazuje se vlastně, to hlavní, co se na tom ukazuje, je, že politické strany nejsou schopny nám zaručit, že ti lidé, které nám prostě nabízí na svých kandidátních listinách před volbami, že jsou v pořádku, že jsou čistí, že se na ně můžeme spolehnout, že jsou to lidé poctiví, odborníci, kdyby nebylo teda firmy, která prostě toho starostu udala, tak by za pár měsíců stejný člověk s velkou pravděpodobností byl chráněn poslaneckou imunitou ve sněmovně a nikdo by, nikoho by nenapadlo vůbec jako o tom pochybovat o tom, že je na správném místě. Jinými slovy, my nemůžeme věřit politickým stranám, oni nevědí, koho kandidují. Navíc prostě se ještě můžeme domnívat, že ty politické strany jsou domluvené s těmi lidmi, kteří berou ty úplatky, aby je potom použili jako černý fond na politickou kampaň, anebo naopak, počítají s tím, že nikdo nikoho nikdy neudá a tím pádem všichni si přijdou na nějaké provize. My nevíme, jestli by prostě to prošlo, kdyby si řekl o méně, jo, jestli byl jenom chamtivý a řekl si o moc a proto ho ta firma udala. Také nevíme, jestli náhodou ho neudala proto, protože jiná politická partaj jim slíbila, že vlastně jim to nechá postavit i bez úplatku, když ho udají. Rozumíte, to je, tam je tolik nejasností kolem, které prostě nesmějí být politika, my na tom musíme stále trvat, stále to musíme chtít, musí být průhledná, čistá, jasná, protože ve chvíli, když nám hrozí, že zvolíme podobné lidi do Poslanecké sněmovny, tak pak doopravdy je lepší je nevolit.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jenom na dokreslení, během posledních 20 let bylo na úrovni měst a obcí 13 takovýchto velkých afér, kdy byli zastupitelé obviněni právě z korupce. V 7 případech byli dotyční pravomocně odsouzeni. Nicméně právě dnes budou jednat politické špičky ODS, budou jednat o černých duších a samozřejmě také budou mluvit o tom, co se stalo, co se děje tedy v organizaci ODS tedy na jižní Moravě. Abychom shrnuli tohle téma, co by z toho, co se stalo v Brně, měli pro sebe před volbami vyvodit.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Tak oni samozřejmě nemůžou kandidovat člověka, který je ve vězení, to prostě, to by neudělal nikdo, ale já myslím, že z toho můžou do budoucna vyvodit to, že pomalu už ten systém korupce se začíná nějakým způsobem bortit, že už to vlastně není věc, kterou lze jen tak bagatelizovat, jen tak ji přehlédnout. Já mám pocit, že by všechny politické strany pomalu měly přistoupit na nějaké kroky proti podobným případům. Protože už je to znedůvěryhodňuje jako celek, jo, to už není jenom, že jedna politická strana tím může být poškozena, ostatní si řeknou výborně, to je pro nás výhoda, ne, to už je doopravdy poškozování celého toho politického prostředí, celého toho politického systému. A to nikdo z nich nemůže chtít.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Česká ekonomika se loni propadla o 4,3 procenta. Analytici jsou překvapeni, zatímco v průmyslu se v závěru roku situace stabilizovala, propad nastal v oblasti služeb. Zdá se, že Češi asi nebudou chtít moc utrácet. Pro vás tahle ekonomická čísla jsou taky překvapením, co o nich soudíte?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, překvapením by pro mě bylo, kdyby ekonomové něco předpověděli správně. Není nic jednoduššího, než správně předpovědět, že se ekonomové zmýlí, kdybych měl být stručný. Já nerozumím jedné věci, proč kolegové novináři, hlavně ti v ekonomických redakcích, zvou do médií analytiky, kteří se opakovaně mýlí, kteří pokaždé něco tvrdí, pak je to vždycky jinak a to už se opakuje s železnou pravidelností strašně dlouho. Myslím, že by měli postupovat podle takové té zásady třikrát a dost, jo, a když by se ten analytik potřetí teda fatálně zmýlil, protože oni se zmýlili v tom, že tvrdili, že meziročně, a to všichni do jednoho, že meziročně ekonomika roste, teda mezi kvartály, mezi třetím a čtvrtým a dokonce i tam došlo ještě k poklesu. To znamená, doopravdy nevědí moc, co se stane a kdyby jich ubylo, kdyby takhle prostě každý se potřetí zmýlil a už by prostě nebyl nika zván, tak by v médiích ubylo nesmyslů a byl by čas si povídat o něčem důležitém, anebo o něčem pěkném, jo, ale mně už teda lezou na nervy, protože cokoliv říkají, tak vím, že to není pravda.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, něco na tom je, protože když mluvíme s analytiky, tak někteří říkají, krize už skončila, zvedáme se ode dna, krize ještě bude půl roku a tak je vlastně člověk v takovém neustálém napětí.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, jo, to, na to je takový vtip od Renčína, ale ten je trošku vtipný, až moc a nedá se úplně některá slova opakovat, ale to je ten vtip, jak říká, že víme, že to je špatné, jenom se neumíme dohodnout, jestli si ta ekonomika lehla na bok, anebo sedla na zadek a prostě tři špatné možnosti a z nich se vybírá. Já myslím, že to ozdravení ještě nenastává a nenastane do doby, než ta společnost nedospěje k poznání, že místo důsledků musí řešit příčiny a ty příčiny, že musí doopravdy řešit, že nemůže čekat na nějakou volnou ruku trhu, která to sama dá nějak do pořádku. A tohle to stále nevidíme. Do toho už teda, pravda, ozývají se první takové signály, že je potřeba některé věci začít napravovat, regulovat, že některé věci evidentně jsou špatně a nemá se v nich pokračovat, ale zatím stále všichni, jako kdyby ještě doufali, že se to zachrání nějak samo. A dokud tato atmosféra bude pokračovat, tak samozřejmě bude neustále pokrčovat i ta krize, tady doopravdy není žádný důvod, aby se sama od sebe zlepšila, ale čeká se na to, až si to uvědomí dostatečné množství lidí.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ptám se komentátora Deníku Ivana Hoffmana, platíte řádně elektřinu?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Ano, platíme řádně elektřinu, odjakživa, ano, zatím ještě nás dokonce nikdo nepřepadl.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě k tomu se chci dostat, protože Útvar pro odhalování organizovaného zločinu viní celkem 26 kontrolorů z toho, že v téměř 50 případů vydírali odběratele elektřiny. Firma ČEZ je přesvědčena, že se její zaměstnanci vydírání nedopustili a že budou zproštěni viny. Když si ale vybavíme záběry, jakým výcvikem kontroloři prošli, jak se chovali ke klientům, docela mě mrazí. Jak si vysvětlujete to, že si ČEZ za svými zaměstnanci tak tvrdě stojí?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, tak oni to obvinění zlehčují tím, že politici to už šetří strašně dlouho a tak vlastně vznáší obžalobu proto, aby vykázala činnost. Takhle to šikovně řekl ten jejich mluvčí, ale pravdou je, že je to mocná korporace, která je vlastně jakýmsi státem ve státě, bere spravedlnost do vlastních rukou a vlastně překvapivé je, že kromě lidí, kteří jsou zděšeni, když vidí podobné záběry, tak je hodně ale i takových, kterým se to líbí, oni mají pocit, že stát je neschopný a tady konečně někdo těm zlodějům ukazuje prostě co a jak. Ale pokud se teda prokáže, že ta firma zaměstnávala vyděrače, tak já si myslím, že bychom neměli tleskat, ono komukoliv z nás se totiž může stát, že mu někdo třeba ze zlomyslnosti utrhne na elektroměru plombu a potom vlastně přijde tahle parta lidí a začne, odpojí člověka od elektřiny a vypočítá mu neskutečné penále za chybu, které on ale vlastně nemůže čelit, protože my podle zákona nemůžeme si tu krabici, která musí být na veřejně přístupném místě, aby ten kontrolor se mohl do ní kdykoliv podívat, i když nejsme doma, tak nesmí být uzamčena. Jinými slovy, ta práva toho odběratele, toho zákazníka nejsou teda vůbec, vůbec teda vysoká, anebo bůhvíjaká, jo. To znamená, ta situace je divná celá a měla by se prostě řešit nějak citlivě. My musíme chtít, aby stát byl schopný, jo. Nemůžeme se smířit s tím, že stát je neschopný a že jeho činnost bude suplovat někdo, jako je takové to komando, jo, to, když bychom udělali, tak se vzdáváme vlastně toho nejdůležitějšího, co demokracie asi nám přináší, a to je právo na nějakou důstojnost a osobní svobodu, však také příběhy některých těch lidí, kteří byli vydíráni, jsou takové, že člověku běží mráz po zádech.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nicméně přece jenom se chci zeptat, ČEZ má opravdu dominantní postavení, jak si vůbec stojí na našem trhu jakoby politici, chodili okolo něj, řekněme, po špičkách.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, určitě, protože berou, stát bere z ČEZu nějakou dividendu, je to polostátní firma, tak jsou to peníze, které pak se zase můžou někam přerozdělovat, tak to je asi ten hlavní důvod, potom politici jsou provázáni s tou firmou za různé politické strany, tam v dozorčí radě sedí lidé, ale to není to hlavní. Kromě jiného se prostřednictvím toho ČEZu uskutečňuje velká politika, ČEZ už dnes vypíše tendr na dostavbu jaderné elektrárny a rozhoduje o naší energetické bezpečnosti. Jestli třeba teď se ukázalo nedávno, že v tom prvním kole šil prostě ty podmínky na míru svým kamarádům někde v Rusku, tak to je zvláštní. To znamená, politici musí si na ně dávat pozor, nemůžou s nimi být úplně jenom kamarádi, to se zřejmě takhle nedá moc dělat dál. Musí je kontrolovat a já bych hlavně řekl, že tady se opět potvrzuje to, že ve chvíli, když některé věci prostě jsou už moc velké, některé firmy, anebo se akumuluje na jedno místo příliš mnoho moci, tak to už to není dobré, jo. Rozdělovat všechny velké na malé, co je malé, to je hezké a co je velké, to je prostě už začátek problémů, začátek potíží, tam už ztrácíme přehled a tak já se přimlouvám za to rozdělit je na aspoň na šest podniků, anebo na deset.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Posloucháte dopolední vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha, rubriku Jak to vidí, dnes posloucháme názory a komentáře Ivana Hoffmana, tedy komentátora Deníku a spolupracovníka Českého rozhlasu. Dalším tématem budou obstrukce, které provázely jednání nebo spíš nejednání Poslanecké sněmovny. Šéfové politických stran chtějí jednat s premiérem Fischerem o dalším postupu. Nechtějí prý ztratit voliče, není divu, volby už máme na konci května. Anebo už je, myslíte, ztratili tím, co se odehrálo v Poslanecké sněmovně a nejenom tam?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, tak z takových politických průzkumů, anebo anket spíše, které se k tomu objevují někde na internetu, tak se ukazuje, že skutečně většina lidí s těmi obstrukcemi nesouhlasí, nelíbí se jim, že poslanci brání projednávání zákonů a že vlastně lidé se tam scházejí k tomu, aby pracovali a ve skutečnosti dělají hodně proto, aby neudělali nic. Tady je důležité si říct, že my se vlastně díváme na ten politický sbor, na tu Poslaneckou sněmovnu jako na jednu partu lidí, která by měla se domluvit na tom, co je pro společnost dobré a najít nějaké řešení problémů tak, jak prostě přicházejí a pokud je potřeba, tak je upravovat nějakým zákonem. Koneckonců je to zákonodárný sbor. Oni sami ovšem to nevidí moc rádi, že je strkáme jakoby do jednoho pytle, mají pocit, že jedni jsou praví, druzí leví, konzervativní, liberální a že je potřeba je odlišovat a že oni vlastně za nás svádějí boj různých těch jako programových a jiných prostě vizí a názorů a že je tedy normální, že se hádají a třeba jsem zaregistroval poslance Langera, který řekl, že vlastně čím méně zákonů se přijme, tím lépe, protože vlastně jsme svázáni obrovským množstvím zákonů, jinými slovy říká, že to, že dělají ty obstrukce, tak vlastně minimalizují škody, jako kdyby v té Poslanecké sněmovně. Tady ale mě samozřejmě napadne hned, že dokud ta koalice měla i díky několika přeběhlíkům většinu, tak tehdy přijímali zákony. Jeden za druhým a prostě nenechali si do toho moc mluvit a nějak nás nešetřili jako, že by nás, nás šetřili před těmi zákony. To znamená, oni řeknou v každej chvíli to, co se jim zrovna hodí, to znamená, my nenajdeme nějaké jednoznačné prostě ano nebo ne pro ty obstrukce, oni je samozřejmě něčím zdůvodňují, ti druzí zase zdůvodňují, proč je potřeba některé zákony přijmout. Podstatné je, jestli prostě budeme mít jednou někdy v tom parlamentu jakýsi sbor moudrých, chytrých lidí, kteří prostě přemýšlejí a dělají něco, co je pro nás užitečné a když se to podaří, tak budu rád a když ne, tak bych skoro i řekl je rozpustit a jsou nám k ničemu.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vlastně včera v Otázkách Václava Moravce předseda Strany zelených Liška řekl, buď ustoupí všichni, nebo neustoupí nikdo. To byl takový názor, který mě zaujal. On počítá s tím, že se tedy podaří dosáhnout kompromisů na jednání šéfů stran s premiérem Janem Fischerem, máme si od toho něco slibovat od té schůzky?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Tak možná, že ano, to platí, něco podobného jako u té korupce, o které jsme hovořili před tím, ti politici přece jenom mají v některých okamžicích na poslední chvíli, když už to vypadá úplně beznadějně, jakýsi pud sebezáchovy, na základě kterého zjistí, že se nějak dohodnout musí. Já bych ještě řekl, že to není jenom naše specialita, když se podíváme na to, jak se domlouvají vlády v Evropské unii, tak ty nejtěžší smlouvy se vždy zrodily nad ránem po nekonečných debatách, které už připomínaly koňský handl, média prostě po celé Evropě je propírala jako nespolehlivou bandu, ale oni nakonec vždycky v té poslední chvíli nějaké to, když už propotili všechny košile a už neměli žádnou čistou, tak se vždycky domluvili a to asi možná patří k celému tomu evropskému prostoru. Tím já se utěšuji, říkám si, je to katastrofa, ale nejsme v tom úplně sami, stává se to i v lepších rodinách a třeba to má nějaké nadějné vyústění a nedopadne to úplně špatně a to si říkám i teď.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Uvidíme, co na to premiér Fischer, až se vrátí z olympiády, tuším, že se má vrátit tento týden.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Přinese dobrou náladu, ano.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha diskutujeme s komentátorem Deníku Ivanem Hoffmanem. Poslední téma, které probereme, možná stihneme ještě jedno, ale tady to bych ráda probrala, novým pražským arcibiskupem a českým katolickým primasem byl jmenován královéhradecký biskup Dominik Duka, který před časem, ale i v těchto dnech to zopakoval, že by v čele katolické církve byl platný někdo mladší, nezatížený životem v totalitní společnosti. Povězte nám, Ivane, proč má Vatikán takovou slabost pro hodnostáře starší až tedy staré, když to tak řeknu. Tak tahle otázka možná bude nezodpovězena, věřím, že ano, už je to v pořádku.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Ne, ne, ne, už se slyšíme. Také tady na chvíli zhaslo světlo a myslel jsem, že už dneska.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To byla ta elektřina, jak jsme tady kritizovali ČEZ.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Asi ČEZ nás má pod dozorem, ano. Já si myslím, že to je dáno tím, že církev je stará tradiční instituce, jedna z nejstarších a že si dává pozor, aby člověk, který je ve starším věku, že je to taková opatrnost. U něj už není předpoklad, že by se moc mýlil, že by se prostě hrnul do něčeho a způsobil nějakou revoluční změnu, která pak by se ukázala chybou. Také je, prostě starší člověk už není takový ambiciózní, už nepodléhá tolik svodům slávy a bohatství a tak dál. To znamená, že možná intuitivně kromě toho, že jsou také prostě tito hodnostáři odměňování za své dosavadní zásluhy, tak tohle je možná ono. Já jsem si taky všiml toho výroku Dominika Duky a mám pocit, že na tom i něco je, protože já si vzpomínám na to, jak jmenování biskupů ještě za toho minulého režimu, takových 25 let zpátky byl velký problém, stát odmítal prostě nové a doufal, že ti staří vymřou a tím pádem i celá ta církev zanikne. A vlastně první velká taková protikomunistická, protirežimní demonstrace proběhla v Bratislavě právě za jmenování biskupů a k tomu ještě i za lidská práva. A tenkrát se prostě sešlo bez jakékoliv propagandy, bez jakékoliv reklamy, jenom díky takové tiché poště, obrovské množství lidí, kteří zaplnili náměstí a teď ti politici z toho byli zděšeni, nic takového neočekávali a od toho jmenování biskupů si ta společnost strašně moc slibovala. Dnes vidíme, že ten biskup je jmenován velmi klidně, je z několika kandidátů, kteří jsou všichni v podstatě podobně kvalitní, nehrozí prostě, že by se něco stalo, že by prostě ta církev na to nějak doplatila nebo naopak. Takhle, ale ani naopak. Není to něco, co by prostě rozvířilo nějaké vášně, nějakou naději. Já si stále myslím, že to, co potřebuje tahle doba, je člověk asi jako byl svatý František z Assisi, to je můj oblíbený člověk, protože to byl člověk, který vyznával chudobu, ten by byl strašně rychle hotov s církevními restitucemi, s katedrálou, prostě protože ten na něco takového vůbec jako nepomýšlel, řešil úplně jiné věci. Ale byl to člověk, který měl pověst, že si povídá se zvířaty, s ptáky, kterého lidé následovali, který fascinoval své okolí a byl takovou jednoznačnou pozitivní postavou, takovým vizionářem. A pokud církev chce být něčím užitečná, svým lidem, tak asi spíš tou vášní, nějakým nadšením, nějakým odevzdáním se, službou druhým. Než jenom tou moudrostí, důstojností, kterou nese to stáří. Rozumíte, ano. Ano, už jsem skončil, ano, jasně.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To jste řekl moc hezky a je mi moc líto, že už musíme tohle téma uzavřít, protože už nemáme ani minutu. Já vám moc děkuji za vaše názory, příští pondělí probereme další témata ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já se moc těším, přeju hezký den.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
My také, hezký den přeji komentátorovi Deníku Ivanu Hoffmanovi. No, a zítra v této rubrice Jak to vidí bude historik, publicista Pavel Kosatík.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio