Jak v krbu topit pilinami?

7. prosinec 2012
Rada pro tento den

Pro dnešní den jsme vybrali rady Antonína Pravého z Nové Paky, jak v krbových kamnech topit pilinami, které vznikají při zpracovávání dřeva.

Postup
Z děrovaného plechu o síle 1 mm s otvory 4–6 mm stočíme válec. Vyrobíme jej co největší, ale jen tak velký, aby prošel dvířky kamen a aby poté, co dvířka zavřeme, byla mezi válcem a dvířkami mezera alespoň čtyři centimetry. Spodní část válce vyztužíme navařeným křížem z železných pásů, na jehož střed pak navaříme kovový váleček, do kterého lze volně nasadit trubku tak, aby v kroužku držela, ale zároveň aby ji bylo možné snadno vyndat. Měla by být stejně dlouhá, jako je výška válce. Válec postavíme na výšku, zevnitř ho vyložíme rozevřenými novinami, aby se piliny při plnění válce nevysypávaly otvory, trubkou protrhneme noviny kryjící váleček, trubku do něj nasadíme a do válce ve vrstvách důkladně napěchujeme piliny. Naplněná válec přeneseme v kbelíku ke krbu a krouživým pohybem vyjmeme trubku.

V krbu předtím normálně topíme dřevem, aby se místnost zahřála
Poté přestaneme přikládat, aby asi kolem šesté hodiny večer na roštu v kamnech zbylo jen několik žhavých dřevěných uhlíků, které srovnáme do roviny. Válec s pilinami vložíme nastojato do kamen a otevřeme všechny přístupy vzduchu, aby se piliny ve válci od žhavých uhlíků vzňaly, poté přístup vzduchu regulujeme podle potřeby. Piliny ve válci prohořívají středním otvorem po vytažené trubce – princip hoření je vlastně stejný jako u klasických piliňáků. Piliny tedy musejí být ve válci opravdu dobře upěchované, aby při hoření ve válci „nebouchly“. Jedna náplň válce by měla prohořívat asi tři hodiny. Uvolněné teplo sice místnost nevytopí, ale stačí na to, aby teplota v místnosti neklesla.

Další podrobnosti najdete v prosincovém časopisu Receptář.

Spustit audio