Jak si doma upéci vlastní chléb

3. leden 2014
Rada pro tento den

Pokud jde o mouku, pekaři používají takzvanou chlebovku, ať již pšeničnou nebo žitnou, kterou lze běžně koupit v obchodech. Dále je třeba droždí, tekutina, sůl, koření, případně tuk.

Co se týče droždí, stačí běžné čerstvé droždí z obchodu. Kromě vody můžete chlebové těsto zkusit zadělat i podmáslím, mlékem nebo bílým jogurtem. Na trvanlivosti chlebu, přidá tuk, například olej – na půl kilogramu mouky stačí půl deci. Ještě lepší je ale sádlo. Kromě soli chléb ochuťte kmínem, nejlépa drceným, a můžete zkusit do těsta přidat i mletý koriandr, anýz, fenykl, zázvor i jiné koření.

Příprava těsta
Nejprve si připravte kvásek. V asi 70 ml teplé vody rozmíchejte jednu kostičku droždí (asi 40 g) a 200 g žitné chlebové mouky. Vše důkladně promíchejte a nechte kynout nejlépe přes noc v pokojové teplotě. Kvas několikrát po sobě vzejde a klesne, proto musí být nádoba dostatečně velká. Připravený kvas osolte (asi dvaceti gramy), podle chuti přidejte kmín a pak asi 300 g žitné a 500 g pšeničné chlebové mouky. Vše promíchejte a hněťte, až získáte jednolité pružné těsto. Těsto rozdělte na bochníčky, které prohněťte na pomoučeném válu a dejte je vykynout do pomoučených ošatek nebo do forem.

Pečení
Vykynuté těsto poznáte, když v něm po dotyku prstem zůstane důlek. Vykynutý bochníček před pečením potřete vodou, aby v troubě na povrchu nepopraskal. Teplotu trouby nastavte asi na 200 °C, po 15–20 minutách ji snižte o 30–40 °C a chleba dopečte. Upečený chléb poznáte podle poklepu na jeho spodní kůrku – pecen by měl jakoby zazvonit. Pokud jen zaduní, je třeba jej dopéci. Hotový chléb vytažený z trouby uprostřed propíchněte špejlí a nechte ho v klidu vydýchnout. Nikdy čerstvý chléb nezakrývejte něčím neprodyšným (igelit, mikroten). Zchladlý chléb zabalte do plátěné utěrky, aby mu v ní změkla tvrdá kůrka.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v lednovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio