Jak se sebou mají rodiče pracovat, aby předali to nejlepší dětem? Ví lektorka a odbornice Hana Čechová

10. červen 2024

„Ta schopnost předávání v nás je, jen je spěchem dnešního světa zatlačovaná do pozadí a spoustu lidí každodenní život válcuje,“ vysvětluje v Blízkých setkáních. O čem by měli za každých okolností rozhodnout rodiče? Využívá i ve své nynější profesi angličtinu? Co má vliv na psychickou vyrovnanost? A proč máme zůstat tak trochu děti?

„Jde mi o to, že člověk může sám se sebou pracovat, aby předal to nejlepší, nejmoudřejší a nejlaskavější svým dětem,“ vysvětluje expertka na výchovu, která má spoustu návodných videí na sociálních sítích.

Studovala anglistiku, pracovala jako tlumočnice a změna přišla s narozením dcery. „Myslím, že jsem empatická a výchova mě zajímala. Začala jsem si tehdy uvědomovat, co jí chci předat.“

Co si máme představit pod současným pojmem respektující výchova? „Je to vyvažování toho, jak se dítě cítí, co prožívá a toho, kdy řeknu: Bude to tak,“ vysvětluje.

Připouští, že i děti můžou dospělé něčemu naučit. „Jsou přirozeně zvědavé a otevřené. Žijí tady a teď. Necestují v čase, jako my dospělí, kdy o něčem dva dny přemýšlíme, i když je situace už dávno pryč. To je hodně inspirativní,“ uzavírá lektorka Hana Čechová v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.