Jak se rodí objevy?

20. září 2016

Od září se v novém seriálu Meteoru pídíme po původu objevů a vynálezů! Zajímá nás zejména to, jak vynálezce na svůj objev přišel, co bylo tím rozhodujícím impulzem.

Velcí vynálezci a objevitelé naší historie osobně přicházejí prostřednictvím herců do Meteoru a vyprávějí, jak to tehdy bylo.

Jak je to napadlo? Kdy nastal ten zlomový okamžik? Co k němu vedlo? Je dílem náhody, kdy se vynálezci tzv. rozsvítí? Jak se vynálezy, které dnes běžně používáme, zrodily. Kdo přišel první s oním klíčovým nápadem?

Cesta k objevu je někdy zcela náhodná, jindy je výsledkem mnohaleté usilovné práce. Vynález od vynálezu, objev od objevu, je tomu jinak. Někdy ani nejde o zcela nový objev, ale jen o vylepšení, jenže tak zásadní, že teprve díky němu se vynález začne hojně používat po celém světě.

Objevy a vynálezy jdou často ruku v ruce. Někdy objev předchází vynálezu. Člověk musel například nejprve objevit, že spojná čočka zvětšuje obraz a teprve poté mohl vynalézt dalekohled. A tak jsme náš seriál nazvali „Jak se rodí objevy“, přestože pojednává jak o objevech, tak o vynálezech.

Meteor 3. 9. 2016
Jak se zrodilo očkování proti neštovicím

Meteor 10. 9. 2016
Jak se zrodil psací stroj

Meteor 17. 9. 2016
Jak se zrodila klimatizace

Meteor 24. 9. 2016
Jak se zrodil bankomat

Meteor 1. 10. 2016
Jak byly objeveny krevní skupiny

Meteor 8. 10. 2016
Jak se zrodila konzerva

Meteor 15. 10. 2016
Jak byl objeven penicilin

Meteor 22. 10. 2016
Jak se zrodily kontaktní čočky

Meteor 29. 10. 2016
Jak se zrodily plasty

Poslouchejte Meteor každou sobotu od 8:05 na Dvojce nebo kdykoliv ze záznamu v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.