Jak se Hurvínek narodil? „Už je mi sto let a tak si moc nepamatuju,“ tvrdí taťka Spejbl

23. říjen 2020

„On se tak jako vyskytl. Najednou tady byl a já si říkal: Hele, on je mi podobnej,“ vzpomíná v Blízkých setkáních loutka v černém fráčku.

„Ale on to ze začátku Hurvínek nebyl. Oni mu začali říkat Spejblík, protože mi byl podobnej. Dokonce i tu čupřinku měl jinou než má teď. Měl ji černou a byla z králičí kožky,“ nedá si vzít slovo Spejbl hlasem herce Martina Kláska.

„Byl jsem bruneťák,“ chlubí se Hurvínek svojí typickou fistulkou, kterou kouzlí herec Ondřej Lážnovský. „Ta v zimě hřála! To bylo!“

„Von si to pamatuje, jemu je teprve 94,“ skáče mu do toho Spejbl.

Vybrali si ho diváci

„Pan Gustav Nosek ho tehdy připravil jako velké překvapení,“ vysvětluje Martin Klásek zrození Hurvínka. „A při tom přídavku se Spejblem se tam najednou objevil tenhle hošík, tenkrát to byl podivný mužíček, a řekl: Rukulíbám!“

„Obecenstvo zařvalo smíchy a Josef Skupa jakožto skvělý improvizátor za něj začal mluvit fistulkou. Obecenstvu se to strašně líbilo, takže v literatuře se píše, že si vlastně obecenstvo vynutilo vztah otce a syna,“ uzavírá.

Jak se z loutek staly hvězdy? Kdy a čími hlasy mluvily? Je důležité převzít myšlení loutek? Je složité přizpůsobovat hlas? Co dá při představení nejvíc práce?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související