Jak se bránit nemocem z nachlazení, a co dělat, když propuknou?

4. únor 2013
Rada pro tento den

Chřipka mívá rychlý začátek, závažnější průběh a provází ji vysoká horečka a nechutenství. Rekonvalescence po chřipce bývá pomalá, může trvat týdny.

Virózy pak mají pomalejší začátek, mírnější průběh, provázejí je teploty pouze do 38 °C a rekonvalescence bývá rychlá.

Obecně jsou pravidla prevence chřipky a nachlazení podobná
Abychom neonemocněli, dodržujeme zdravý životní styl zahrnující otužování, odpočinek a pohyb, pestrou stravu s dostatkem vitaminů, vhodný pitný režim, případně očkování. V určitých věkových skupinách jsou ovšem některá opatření důležitější než jindy. Například u dětí bychom neměli bránit přirozenému dozrávání jejich imunitního systému. Děti dnes často vyrůstají v přehnaně sterilním prostředí a nesetkávají se tak s dostatkem potřebných infekčních podnětů. Ani přirozené imunitní reakce, jako jsou zvýšená teplota či jiné příznaky počínající virózy, by neměly být ihned tlumeny protizánětlivými léky. To platí i pro dospělé.

A co při chřipce a viróze pomáhá?
- Zázvor může pomoci při nachlazení, ulevuje i při zažívacích obtížích. Pozor: při konzumaci většího množství může vyvolat zažívací potíže!
- Čaj s citronem: citron obsahuje hodně vitaminu C, který hraje v obraně proti virům důležitou roli, čaj zase bioflavonoidy, díky nimž se vitamin C lépe vstřebává.
- Med je vhodný při nachlazení s rýmou nebo jako prevence. Pokud máme kašel, raději med vynecháme: tvoří krystalky, které mohou ke kašli naopak dráždit.
- Pití většího množství tekutin napomáhá vylučování škodlivých látek z těla.
- Krátká teplá koupel nebo alespoň namočení paží po lokty do horké vody uvolní hleny při zánětu dutin.
- Oplachování obličeje studenou vodou, které opakujeme několikrát během dne pomáhá při rýmě.

Další podrobnosti najdete v únorovém časopise Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.