Jak připravit domácí ovocný mošt?

5. září 2013
Rada pro tento den

Ke zpracování zásadně nepoužíváme nahnilé a plesnivé plody. Měkká letní jablka a hrušky vylepšíme pro snadnější lisování přidáním tvrdých zimních.

Výslednou chuť moštu ovlivňuje druhové složení
Například známé sladké jablko Matčino dává mošt mdlé chuti, po smíchání s kyselejšími druhy však chutná výborně. Pro domácí zpracování ovoce potřebujeme jednoduchý drtič a lis. Můžeme ivestovat do zařízení z obchodu, ale šikovnější z nás si mohou vybavení vyrobit doma. Kutilství se meze nekladou. K lisování můžeme použít hydraulickou štípačku dřeva, automobilový olejový hever, ovoce lze také odstřeďovat ve ždímačce. Nadrcená směs ani šťáva však nesmí přijít do styku s nechráněnou ocelí, která ničí vitaminy a dává moštu pachuť. Volíme tedy nerezové materiály, plasty a sklo či můžeme kovové části natřít epoxidovou barvou. Nejjednodušší drtič má násypku a válec s ostny, poháněný klikou nebo elektricky.

Jak lisovat?
Košový laťkový lis se závitovou šroubovicí má tu výhodu, že mezi laťky můžeme vložit lisovací plachetku a vylisovanou drť pak z lisu snadno vyjmeme. Mošt průběžně vyrábíme k přímé spotřebě a v závěru sezony k uskladnění. Nejběžnější metodou uchování moštu je sterilizace, která změní jeho chuť. Ale mošt můžeme také konzervovat bez zahřívání, a to čerstvě nastrouhaným křenem, který přidáme do mostu v poměru zhruba 5 lžic na 10 litrů. Křen kromě toho dodá nápoji charakteristickou, lehce štiplavou chuť. Nejlepším řešením je zamražení. Prostor v mrazicím boxu optimálně využijeme, když dáme mošt zmrazit v kvádrových tetrapak obalech. Větší množství ovoce můžeme dát zpracovat do profesionálních většinou zahrádkářských moštoven. Ušetříme čas a docílíme lepší výtěžnost – z 10 kg ovoce získáme až 6–8 litrů moštu za přijatelnou cenu 3–6 Kč za litr.

Další informace najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio