Jak připravit dítě na nového partnera nebo nevlastního sourozence? Radí psycholog Pavel Rataj

5. březen 2019

Moje děti, tvoje děti, naše děti. Rodiny, kam si partneři přivedou své dítě, a spolu si pořídí třeba další miminko. Jak takový model funguje?

„Nemusí to být problém, ale často je,“ říká psycholog Pavel Rataj. Jak tedy připravit dítě na nového partnera i sourozence? „Záleží na situaci. Jiné je to, když od rozvodu uběhla nějaká doba. Když rozvod ještě není ukončený, nebo je tam hned těhotenství, tak je to pro dítě stresová situace. Může to narušit vztahy s původním rodičem.“

Novému vztahu je třeba dát čas

Pavel Rataj

„Je třeba dítěti pomoct rozchod rodičů zpracovat. Během 3–6 měsíců si zvykne, že se s tím druhým vídá mimo rodinný systém. Stejné je to, když přichází nový partner. Znovu to chce nějakou adaptační dobu. Nejhorší je situace, když přijde partner domů a řekne: Rozcházíme se, já mám novou partnerku a je těhotná. To je pro dítě ohromná zátěž, někdy až trauma,“ říká psycholog Pavel Rataj.

Rozhodující je věk a osobnost dítěte

Záleží na věku dítěte. Tříleté dítě bude rozchod rodičů prožívat silně, a dávat najevo málo. „Tři roky, to je období vzdoru. Táta hodně pomáhá v tom, aby se dítě mohlo odseparovat od mámy. Když táta zmizí, dítě přilne k mámě. To pak může být rozhodující v jeho partnerských vztazích.“

Jinak to prožívají děti starší. Do pořadu Dva na Dvojce se dovolal posluchač, jehož nová partnerka má děti ve věku 13 a 18 let. A on si k nim nedokáže najít cestu. „Čím jsou děti starší, může být jejich reakce na přijetí nového partnera tvrdší. Čím víc budete tlačit, tím víc posilujete negativní reakci. Možná by bylo dobré vzít na nějakou akci děti odděleně. Ten starší může být víc odmítající. Je třeba si to nebrat osobně,“ radí psycholog Pavel Rataj.

Co dělat, když si partneři po rozvodu způsobují problémy, a využívají k tomu děti? Více uslyšíte ze záznamu.  

autoři: Jiří Holoubek , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.