Jak připravit chutné domácí preclíky

2. říjen 2013
Rada pro tento den

Nabízíme užitečné rady čtenářů na to, jak postupovat v případě, že nám chladička "nevoní" a jak připravit křupavé preclíky, které budou příjemným překvapením pro rodinu či návštěvu.

Jak se jednoduše zbavit pachů v ledničce
Radí Viera Plánková ze Slovenska.
1) Do ledničky na malý talířek položíme rozkrájené jablko, které časem vyměníme.
2) Ledničku krásně a dlouho provoní zbytek mleté kávy, který necháme ve vyprázdněném obalu.
3) Výborný je i prášek do pečiva vysypaný na talířku.
4) Do citronu vydlabeme jamku, nasypeme do ní sůl a citron umístíme v ledničce.

Recept na domácí preclíky
Lída Jezdinská z Jilemnice nabízí tento: Potřebujeme 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 60 g sádla, 6,5 g hery, 15 g droždí a asi půl kávové lžičky cukru krupice, 130 ml vlahého mléka a mák, kmín a sůl na posypání. Postup: Z droždí, cukru a části mléka připravíme kvásek, který vmícháme do mouky, přidáme rozpuštěnou heru nebo máslo a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom vytvarujeme preclíky a také je necháme chvilku kynout. Potřeme je vajíčkem a potřenou stranou je máčíme ve směsi soli, kmínu a máku, kterou jsme si připravili na talířek. Takto připravěné preclíky upečeme na plechu v troubě.Jan Teimer z Brodku u Přerova nabízí jiný recept: Připravíme si 550 g hladké mouky, kostku kvasnic, 250 g másla, špetku soli, 12 lžic teplého mléka a špetku cukru. Z mléka, cukru a kvasnic zaděláme kvásek, do mouky nastrouháme máslo, přidáme kvásek a špetku soli a vypracujeme těsto, které rozválíme, nakrájíme na kosočtverce a svineme je do rohlíčků. Ty potřeme žloutkem a posypeme solí a kmínem (můžeme použít i mák). Než je dáme péci, připravené rohlíčky necháme 30-60 minut kynout. A pokud nám příprava rohlíčků připadá příliš pracná, z připraveného těsta stačí jen vyválet a upéci tyčinky.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v říjnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.