Jak používat šantu kočičí a jaké bylinky pomáhají s prostatou

14. duben 2014
Rada pro tento den

Šanta kočičí citronová je krátkověká, vytrvalá, po citronu vonící léčivka původem z jižní Evropy a v současné době celkem hojně rozšířená na našich zahrádkách.

Ojediněle se objevuje zplanělá i v přírodě. Podle nejnovějších výzkumů má silnější účinky než meduňka.

Jak užívat
Užíváme nálev z listů nebo kvetoucí natě, který pomáhá při špatném trávení, nachlazení, zahleněných průduškách a velmi výrazně při depresích a nemocech nervového původu.

Při špatném trávení šantu používáme do směsí s pelyňkem božím dřevcem a dobromyslí, při nachlazení s tužebníkem jilmovým a čechřicí vonnou.

Při depresích, smutku a stresech je výborná kombinace s meduňkou, růží stolistou, vřesem, vrbkou úzkolistou a sporýšem lékařským.

Jak pěstovat
Šantu lze pěstovat velmi snadno na slunečných místech, není náročná na půdu, semena mají velkou klíčivost a rostlina je i odolnější vůči silným mrazům než meduňka. Při nákupu sazenic si musíme dávat pozor, neboť většina prodejců z neznalosti nebo kvůli zisku prodává pod názvem šanta kočičí jiné druhy šanty, které sice voní kočkám, ale pro léčivé účely jsou nevhodné.

Nejčastěji jsou to modře kvetoucí šanty – šanta zkřížená, ( Nepeta faassenii), šanta Musiniova, ( Nepeta mussinii) a šanta hroznatá (Nepeta racemosa).

Při problémech s prostatou a ledvinovými kameny
Mohl by pomoci čaj z 5 dílů vrbovky malokvěté, 3 dílů kvetoucí natě zlatobýlu obecného a 2 dílů kvetoucí natě lomikamene zrnatého. Ze směsi připravíme nálev: 2 čajové lžičky směsi zalijeme 250 ml vroucí vody, bylinky necháme 20 minut vyluhovat, scedíme je a nálev pijeme 3x denně po dobu 2 měsíců. Pro zvýšení účinku je možné do čaje přidat tinkturu ze lnice květele, kterou zakoupíme v prodejně Herba.

Můžeme si ji vyrobit i sami macerací květu lnice ve vodce nebo slivovici: na 4 díly alkoholu dáme 1 díl květu, necháme jej 3 týdny luhovat, poté tinkturu scedíme do tmavé láhve a užíváme denně 25 kapek, které přidáme do čaje.

Celý článek najdete v dubnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio