Jak pomoci koenzymu Q10, aby uhlídal cholesterol

25. říjen 2012
Rada pro tento den

Cholesterol je látka, bez které by tělo nefungovalo. Nachází se v buňkách a v krvi a jeho role pro zdraví organismu je důležitá.

Nač je cholesterol?
Tvoří část struktury buněk ochraňujících nervy, je základním materiálem pro tvorbu hormonů a žlučových kyselin. Při vyšetření se zjišťují hodnoty HDL a LDL cholesterolu. První z nich ovlivňuje organismus příznivě, druhý mu však může škodit. Ideální situace je vysoký HDL a nízký LDL cholesterol.
Je však nutné dodat, že také LDL cholesterol je škodlivý pouze tehdy, je–li oxidovaný – tento proces si můžeme představit jako žluknutí oleje vystaveného slunečnímu záření.

Antioxidanty
Je–li LDL cholesterol před oxidací účinně chráněn, nehrozí jeho přeměna na tuk, který pak ucpává cévy. Ochranu cholesterolu před oxidací zabezpečují v těle antioxidanty. Jedním z nejsilnějších antioxidantů je koenzym Q10 – přírodní látka, působící v mitochondriích – miniaturních výrobnách energie, součástech každé buňky. Bez koenzymu Q10 nedokážou buňky produkovat dost energie potřebné k tomu, aby mohly buňky, tkáně a vnitřní orgány optimálně fungovat.

Při zvýšené hladině cholesterolu lékaři předepisují tzv. statinové preparáty, které způsobují pokles tvorby cholesterolu. Bohužel současně s tímto pozitivním efektem statiny blokují také vlastní produkci koenzymu Q10 v těle, tu mohou snížit až o 40 %. Tomu se podle odborných studií dá zabránit současným podáváním koenzymu Q10. Dávkování se doporučuje v měkkých kapslích s obsahem až 100 mg čistého koenzymu v každé kapsli.
V potravinách je nejvíc koenzymu Q10 obsaženo v sardinkách a makrelách, hovězím a kuřecím mase, sójovém oleji, celozrnných potravinách a ořeších. Organismus ovšem nedostává s potravou dostatečné množství koenzymu Q10, proto si ho „vyrábí” v játrech z jiných koenzymů Q. Tato schopnost se však oslabuje nemocemi i postupujícím věkem.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.