Jak pěstovat zelenou petrželku?

31. červenec 2013
Rada pro tento den

Bylinka je v kuchyni takřka nepostradatelná: Kadeřavou petrželkou zdobíme a ochucujeme teplé i studené pokrmy, ale také ji používáme do omáček a nádivek. Mít na zahradě po ruce vždy čerstvou se vyplatí.

Třebaže jde o dvouletku, nejčastěji se pěstuje jako jednoletá bylina, protože ve druhém roce života vyžene do květu a má méně lístků, navíc menších než v prvním roce.

Voňavou nať lze sklízet po celý rok
Pro stálý přísun čerstvých natí vyséváme petrželku ve dvou fázích – poprvé na jaře pro letní a podzimní sklizeň a podruhé v polovině léta, abychom měli dostatek nati během zimy a na jaře. Lze ji také pěstovat za oknem v květináči a sklízet celoročně. Petrželka potřebuje propustnou a úrodnou půdu. Daří se jí na slunném nebo částečně zastíněném stanovišti. Petrželku na zimu pěstujeme na chráněném jižním stanovišti. V chladnějších oblastech ji zakryjeme krytem, čímž zajistíme nerušený růst i v zimě, nebo jednu až dvě sazenice přesadíme do květináče a pěstujeme je doma.

Podmínky sadby
Semena vyséváme do rýhy 5 mm hluboko přímo na konečné stanoviště. Klíčí poměrně dlouho (někdy to trvá až pět týdnů). Abychom poznali průběh řádku ještě před vyklíčením petrželky a mohli ho okopávat a zbavovat plevelů, můžeme do něj současně s petrželkou vysít salát nebo ředkvičky, které klíčí do týdne.
Jakmile petrželka vzejde a sazeničky lze uchopit do prstů, odstraníme plodiny mezi nimi a vyjednotíme petrželku na rozestupy 6-8 cm. Jakmile povyrostou, vyjednotíme je na 25 cm.
Než se petrželka rozroste, sklízíme jen jednu nebo dvě snítky z každé rostliny. Stonky, které vybíhají do květu, odstřihneme, aby petrželka dál vyháněla nové listy. Od poloviny léta můžeme sklízet petrželku na sušení a mražení.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio