Jak pěstovat slunečnice?

15. červen 2012
Rada pro tento den

Tyto rostliny, které na sebe upoutají pozornost v jakékoli zahradě, můžeme pěstovat v květinových záhonech i na trávníkových plochách, jednotlivě i v menších slunečnicových sesadbách.

Druhy

Slunečnic se v přírodě vyskytuje kolem sta botanických druhů a pro okrasné i užitkové účely bylo vyšlechtěno mnoho odrůd lišících se velikostí rostliny, zbarvením i velikostí květů. Existují „trpasličí“ slunečnice dosahující výšky jen kolem 30 cm, ale i obři vysocí téměř 4 metry. Nižší druhy slunečnic jsou vhodné i do letničkových sesadeb či pro pěstování v nádobách na terasách, balkonech i okenních parapetech.

Umístění a zemina

Slunečnice vyžadují slunné stanoviště chráněné hlavně proti prudkému větru, který může vyšší druhy snadno polámat či vyvrátit z kořenů. Slunečnice vyžadují vzdušnou a propustnou zeminu bohatou na živiny (například směs kompostové zeminy a písku v poměru 1:1). Pokud je zemina dostatečně výživná, nemusíme je hnojit.

Zálivka

Za teplých slunečných dnů jsou náročnější na zálivku: nedostatek vláhy se brzy projeví výrazným svěšením listů i květů. Po zálivce však rostliny velice rychle obnoví zásoby vody a vzpamatují se. Slunečnice by se tedy měly za teplého počasí dostatečně zalévat každý den.

Množení

Běžně pěstované zahradní druhy slunečnic jsou jednoleté a množí se výsevem. Semena vyséváme přibližně v polovině dubna, a to buď do květináčů, nebo přímo na konečné stanoviště na zahradě, zeminu se semeny je nutné udržovat stále vlhkou. Slunečnice spolehlivě vyklíčí asi během jednoho týdne a do květuschopné velikosti dorostou přibližně za tři měsíce. Pokud si tedy děti budou chtít během prázdnin vypěstovat svou vlastní slunečnici, mohou vysít semínka ještě i na začátku července - při příznivém počasí se dočkají květů během října. Semínka z květů takto pozdně vysévaných slunečnic však již většinou nestihnou dozrát.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio