Jak na slimáky? Co tak indické běžce

22. květen 2014
Rada pro tento den

Indický běžec je kachna, která je aktivně vyhledává a požírá.

Kdo se rozhodne pro její chov, může si tím zajistit i přirozenou ochranu záhonů před obávanými plzáky španělskými.

Pojmenování kachny napovídá, že pochází z Indie. Velký vliv na formování její netypické postavy měli i chovy v dalších asijských zemích. Tradiční pasení zvířat v odlehlých travnatých končinách a cesta s živými hejny na výroční trhy, vzdálené až stovky kilometrů ovlivnily postavu této drůbeže.

Kachny jsou štíhlé, vzpřímené, mají dlouhé běháky
Co se vody týče, indický běžec potřebuje pouze větší nádobu na vykoupání, údržbu peří a pojímání. Pokud je chován na velké vodní ploše, ztrácí svůj charakteristický vzpřímený postoj. Veterinární předpisy dovolují chovat kachny pouze na produkci dietního masa. To obsahuje, na rozdíl od běžných kachen domácích, minimální podíl tuku.

Oproti jiným plemenům kachen mají také odlišný krevní oběh. Když například dlouho sedí a pak vyskočí, tak trochu kulhají, protože běhák není dostatečně prokrvený. Není to nemoc, ale souvisí to s rychlým vývinem kostry.

Indický běžec není náročný
Kachník pro indické běžce stačí dřevěný, ale v době snášky v něm nesmí mrznout, aby netrpěla kvalita vajec. Na tři až čtyři kachny se doporučuje nejméně metr čtvereční podlahové plochy.

Důležité je vybavení bez překážek, o které by si běžec mohl poranit vysoké běháky. Podlaha musí být rovná s vyšší podestýlkou buď ze slámy, nebo z dřevěných hoblin. Na tvrdém podkladu totiž vznikají zvířatům otlaky.

Pěti až desetistupňové mrazy kachnám nevadí. Při větší zimě je třeba nechávat kachny zavřené a nepouštět je do výběhu.

Více v internetovém Receptáři www.iReceptar.cz

Spustit audio