Jak chovat slepice na okrasné zahradě

10. říjen 2013
Rada pro tento den

Nemusí to být tak šílený nápad. Dětem pořídíme netradiční mazlíčky, kteří je učí, jak se o ně starat a jak je respektovat. A z ryze praktického hlediska si denně můžeme přilepšit čerstvými domácími vejci.

Kam slepice umístit
Chov drůbeže v okrasných zahradách se začíná prosazovat třeba ve Francii, ale jeho zastánci začínají přibývat i u nás. Pro tento způsob chovu jsou určeny speciální kurníky, které nezaberou místo, hezky vypadají, poskytují slepicím veškeré pohodlí a dokonce mohou být i mobilní, takže je můžeme po čase přesunout na zahradě o kus dál. Tyto kurníky jsou dobře přístupné, aby je bylo možné dobře čistit a sbírat v nich snesená vejce. Samozřejmostí je obývací prostor chráněný před průvanem, hřady různých výšek pro odpočinek a oddělená kukaň pro snášení vajec.

Jak na stavbu speciálního kurníku
Takový kurník můžeme buď koupit hotový nebo jako stavebnici. Ceny kurníků se pohybují od 6 do 15 tisíc, ale šikovnější kutil dokáže podobný kurník vyrobit sám. Při jeho konstrukci vycházíme z počtu a velikosti slepic, pro čtyři až šest slepic o rozměrech 220x120x150 cm, přičemž poslední údaj je výška. Základní konstrukci sešroubujeme ze střešních latí, stěny, podlahu a střechu sestavíme z OSB desek, strop, podlahu a kukaň zateplíme polystyrenem (stačí 4 cm) a z vnějšku pak stěny obložíme třeba palubkami. Na střechu položíme šindel, stěny výběhu vyplníme pletivem, okna polykarbonátem, případně také pletivem. Kukaň by měla mít odklápěcí stříšku pro výběr vajec a čištění. Praktická jsou větší dvířka pro snadnější údržbu, menší dvířka pak slouží jako vstup pro slepice.

Dezinfekce je důležitá
Vnitřek kurníku ošetříme vhodným nátěrem (nebo vápnem) a desinfekcí proti čmelíkům. Na podlahu z OSB desek položíme krytinu, třeba PVC, aby podlahu chránila a snáze se nám udržovala. Pokud chceme mít kurník mobilní, nezapomeneme ani na kolečka.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v říjnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio