Jablka jsou jednou z nejzdravějších potravin!

6. únor 2012
Rada pro tento den

Víte, jak si v chladných zimních dnech připravit zdravý jablečný čaj? Pokud ne, poradí dnešní rada.

Jablka neloupejte
Jablka jsou jednou z nejzdravějších potravin: obsahují nejen vitaminy A, B i C, ovocný cukr a minerální látky, ale také ovocné kyseliny, třísloviny a především pektin. Ten neutralizuje jedovaté látky ve střevech, zastavuje těžké průjmy a podporuje rozklad cholesterolu. Bohužel tyto prospěšné látky jsou přímo pod slupkou, a proto se při loupání hodně těchto látek ztrácí.

Z jablkových slupek uvaříme zdravý čaj
Jablka bychom tedy měli jíst neoloupaná, sousta bychom měli pomalu a dobře kousat, neboť jen tak může naše tělo tyto látky dobře využít. Pokud jablka loupeme, prospěšné látky obsažené v jablečných slupkách můžeme využít i tak, že slupky usušíme a uvaříme si z nich osvěžující a zároveň zdravý čaj, který mimo jiné pomáhá při nachlazení a při zánětu průdušek.

Tento nápoj připravíme tak,
že 4 polévkové lžíce usušených jablečných slupek
a jednu čajovou lžičku tymiánu přelijeme litrem horké vody.
Pozor, nikoliv vařící vody!
A vše necháme 10 minut odstát.
Čaj scedíme, přidáme do něj šťávu z půlky citronu, mírně osladíme medem a postupně popíjíme během dne.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v časopise Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio