„Já si to pamatuji takto, po svém.“ Jaká byla cesta Karla Gotta za štěstím?

10. červenec 2023

Začala těsně před druhou světovou válkou, v létě 1939. Narodil se v Plzni, ale už jako teenager se s rodiči přestěhoval do Prahy, kde se na otcovo přání vyučil elektromontérem. Dokonce nastoupil do závodu ČKD, kde však naštěstí strávil jen pár měsíců. Už koncem padesátých let ho naprosto pohltil hudební svět. Začal vystupovat se známými kapelami, pak v Semaforu a odtud už to bylo jen pár krůčků ke kariéře, o níž se ani nesnilo žádnému jinému českému zpěvákovi.

Svou dechberoucí životní dráhu Karel Gott barvitě a dopodrobna líčí svým fanouškům ve výpravné autobiografii Má cesta za štěstím. Velkoformátová kniha má téměř 700 stran a obsahuje asi 1800 fotografií, z toho řadu dosud nezveřejněných. Bestsellerem se stala krátce po vydání v červenci 2021. Fanoušci první výtisk rozebrali během několika dní.

Čtěte také

Knihu otevírá prolog, který Karel Gott napsal v létě 2019, pár měsíců před svým odchodem. „Od začátku jsem si přál, aby text byl čtivý, takřka beletristický. Chtěl jsem k vám, čtenářkám a čtenářům, být co nejupřímnější. A také uvést konečně některé věci na pravou míru. Přál jsem si napsat knihu, kde nebudou převažovat moje názory, těch už zaznělo v rozhovorech dost,“ popisuje a zároveň se omlouvá všem, které v životě potkal a ve svých pamětech je kvůli nedostatku prostoru nezmiňuje.

Zpěvák v knize hovoří o svém dětství, rodinném zázemí, rodičích, kamarádech, o svých dcerách i zálibách, k nimž patřilo především malování. Popisuje svoje peripetie s bývalým režimem, pracovní i soukromé cesty po celém světě i poslední roky života, kdy ho omezovaly vážné zdravotní problémy.

„Možná čekáte nějaké pikanterie, ale to nikdy nebyl můj záměr ani styl. Zdůrazňuji, že vydávám moje vzpomínky. Někteří aktéři z mé knihy mohou tvrdit, že ‚to přece bylo jinak‘, to však potom budou jejich vzpomínky. S tím už nic nenadělám. Já si to pamatuji takto. Po svém,“ uzavírá prolog své autobiografie Karel Gott.

Rozhlasová verze autobiografie se ve vysílání českého rozhlasu Dvojka objeví přesně dva roky od vydání knihy – 14. července 2023, kdy by Karel Gott oslavil své 84. narozeniny.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.