J. R. R. Tolkien. Svět Hobita a Pána prstenů se stal fenoménem

Netušil, že by jeho příběhy mohly zajímat někoho jiného než jeho vlastní děti. Přesto se z nich stal celosvětový fenomén a z něj literární superstar. Napsal Jakub Šafránek. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

2. září roku 1972 opustil tento svět John Ronald Reuel Tolkien. Ztělesňoval význam slova filolog, tedy přítel slov. Hovořil tuctem jazyků a patnáct jich dokonce sám vytvořil. Quenijština je nejvýznamnější z nich, aby taky ne, když na ní Tolkien pracoval od roku 1915 až do své smrti.

Pán prstenů, kniha tisíciletí

Svět Hobita a Pána prstenů je fenoménem, který nemá obdoby. V roce 1999 zákazníci internetového knihkupectví Amazon.com v hlasování vybrali Pána prstenů jako nejvýznamnější knihu tisíciletí.

Jeho autor se stal tak slavný, že stačí říct počáteční písmena jeho křestních jmen, abyste věděli, o koho jde. J. R. R. Tolkien.

Další Příběhy z kalendáře patří nejvýznamnějšímu zeměpisnému objevu 20. století.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související