My se vlka nebojíme. Pohádková komedie z 80. let o třech zpívajících prasátkách a talentové soutěži

20. únor 2022

Hanu Maciuchová, Jaroslava Kreschmerová a Ilona Vaňková v rolích zpívajících prasátek. V původní rozhlasové pohádce plné písniček na hudbu Miroslava Kořínka uslyšíte ale taky Marka Ebena, Václava Postráneckého nebo Viktora Preisse v roli ducha hudby. V roce 1989 natočil legendární režisér Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Ilona Vaňková, Hana Maciuchová, Jaroslava Kretschmerová (tři zpívající prasátka), Jiří Císler (vlk), Petr Pospíchal (kohoutek), Uršula Kluková (koza), Svatopluk Skládal (pes), Marek Eben (oslík), Jana Andresíková (kravka), Naďa Konvalinková (hlásek), Laďka Kozderková (liška), Antonín Hardt (lišák), Alena Špačková (Cecilka), Vladimír Bičík (Balabán), Václav Postránecký (Bobr), Viktor Preiss (duch hudby), Radim Vašinka, Tomáš Töpfer, Jan Řeřicha, Miloš Rozhoň (loupežníci), Jana Koubková, Daniela Matějčková, Marie Jakoubková (Hot-teta), Zuzana Töpferová, Sylva Sequensová, Zuzana Davidová a Dagmar Weinlichová (lištičky)
Napsal: Ivo Fischer
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Miroslava Rychlá
Hudba: Miroslav Kořínek
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 1985

Původní pohádková komedie s písničkami z dílny někdejšího rozhlasového redaktora, dramaturga a především textaře Ivo Fischera má jednoduchou zápletku: tři prasátka se mají utkat v pěvecké soutěži O zlatého rorýse. Vlk jim ale vyhrožuje, zastrašuje je a chystá se soutěžit nečestně.

Postupně se převlékne za italského mistra zpěvu, za francouzského podnikatele a do třetice za ředitele pop music agentury z Ameriky. Vždy se snaží přesvědčit jedno z prasátek, aby nezpívalo tak pěkně, jak je zvyklé, ale aby krákalo třeba jako vrána. Jedině tak prý prasátko bude moci vystoupit na jevišti některého ze světoznámých operních domů: v milánské La Scale, francouzské a Metropolitní opeře.

Prasátka putují světem a potkávají další zvířata, která je všelijak inspirují. Často jim jde také o život. Zaberou v soutěži vlčí intriky, nebo zvítězí upřímná láska k hudbě a skutečná pěvecká zdatnost?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.