Ivan Kraus: Havel se řadí mezi osobnosti typu Gándhí nebo dalajláma

19. prosinec 2014

Od úmrtí Václava Havla uplynuly tři roky. Jeho poslední cesta se tehdy stala téměř národní pietou. Spisovatel Ivan Kraus vzpomíná na Havla pouze v dobrém.

Václav Havel může být příkladem člověka, který do politiky přišel „po straně“. Jako Mahátma Gándhí nebo dalajláma. „Neprošli si žádnou strukturou. Nebyli nejdřív hejtmany nebo senátory,“ vysvětluje příměr Ivan Kraus.

Ve světě skutečně není moc příkladů, kdy by se dramatik z vězení dostal až na Pražský hrad. Nebo aby Gándhí pasivní rezistencí ukončil kolonialismus. „Tito muži ale dokázali pohnout společností právě tou vizí.“

Čtěte také

Havlovým nejdůležitějším dílem podle Krause je jeho slavná esej Moc bezmocných. „Jestli se budou hrát jeho hry, není důležité, ale Moc bezmocných je důkaz toho, co se ukazovalo už u Gándhího,“ tvrdí.

Velká osobnost i v zahraničí

Vzpomínka na Václava Havla

První český prezident podle Krause také skvěle reprezentoval ČR v zahraničí. Podobně jako kdysi Masaryk.

Na druhou stranu Kraus je rozhodně proti nějaké piedestalizaci. Počet ulic pojmenovaných po někom jej moc nezajímá. „Byl jsem ovšem velmi nadšen, kolik mladých lidí se přišlo s Havlem rozloučit,“ říká.

Havlova slabá místa

Ve společnosti je ale i mnoho hlasů proti Havlovi. „Někdy mám pocit, že když vypadne proud, je to jeho vina. S tím zásadně nesouhlasím,“ říká.

Vytknul by případně Kraus vůbec něco Havlově politice? „Řekl bych mu to samé, co mu řekl Pavel Tigrid. Občas je důležité uhodit do stolu.“

Jaká je humanitární krize v Sýrii? Jak bychom měli zobrazovat dějiny ve filmu a vt levizi? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Ivan Kraus , zis , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.