Ivan Hoffman: Víc než na kompromisu záleží politikům na dobrém dojmu

26. srpen 2019

V jihofrancouzském Biarritz pokračuje summit zemí G7. Hlavními tématy jednání jsou překážky v globálním obchodě, boj s klimatickou změnou, krize v Íránu, Lybii, Kašmíru nebo Sýrii. V neděli na summit nečekaně dorazil také íránský ministr zahraničí. Co by to mohlo signalizovat? A proč představitelé G7 už předem deklarovali, že na summitu nebudou usilovat o žádnou konkrétní dohodu?

Írán je problém i pro vztahy mezi Amerikou a jejími evropskými spojenci. Donald Trump smetl ze stolu všechny dohody z minulosti, které dojednávala administrativa prezidenta Obamy. Vzniklo tak nepříjemné vakuum a je potřeba udělat nějaký krok vpřed,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman.

Írán má co nabídnout

Americké sankce totiž poškozují kromě Íránu i zájmy mnoha jiných zemí. Z ekonomického hlediska je Írán partnerem, se kterým všichni chtějí spolupracovat, současně ale nikdo nechce jednoznačným vstřícným gestem ztratit tvář, uvažuje komentátor.

V době, kdy všichni vyhlížejí další krizi, je každý potenciální partner a každá země, kde se dá vydělat, dobrá,“ dodává.

Summit na efekt?

Tento summit je zajímavý především tím, že se všichni předem domluvili, že z něho neučiní žádné jednoznačné závěry a nepřijmou na něm žádnou rezoluci,“ poznamenává Ivan Hoffman. „Důležité na tom je, že víc než na konkrétním kompromisu záleží politikům na dobrém dojmu. Oni se nepotřebují domluvit, potřebují hlavně dobře vypadat.“

Navenek tento postoj podle Hoffmana ilustruje kromě překvapivé návštěvy íránského ministra zahraničí i netypicky uvolněná a méně formální atmosféra summitu v Biarritzu.

Další témata rozhovoru: Usiluje britský premiér Boris Johnson opravdu o vyjednání nové dohody o brexitu? Kam povede stupňující se obchodní válka mezi USA a Čínou? Znamenají požáry v Amazonii a na Sibiři začátek globální ekologické katastrofy? Je zájem USA o koupi Grónska uzavřenou záležitostí? A bude Lubomír Zaorálek dobrým ministrem kultury?

Spustit audio

Související