Ivan Hoffman: Prezident ČSSD zesměšňuje. Nedivím se, že jsou naštvaní

1. červenec 2019

V sociální demokracii přibývá hlasů volajících po odchodu z vlády, pokud Andrej Babiš nepřesvědčí prezidenta Miloše Zemana, aby jmenoval nového ministra kultury Šmardu. Je Česko na hraně ústavní krize, jak tvrdí předseda ČSSD Jan Hamáček?

Předseda ČSSD Jan Hamáček se kvůli nevyřešené situaci kolem postu ministra kultury sešel s premiérem už v pátek. V úterý pak společně navštíví Miloše Zemana v Novém Veselí na Vysočině. Podle vicepremiéra se Česko situací kolem (ne)jmenování nového ministra dostalo na hranu ústavní krize.

Prezident Zeman věnoval značné úsilí tomu, aby přesvědčil ČSSD, aby vstoupila do koalice s ANO. Logicky by tedy měl mít zájem, aby se teď koalice kvůli němu nerozpadla,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí komentátor Ivan Hoffman.

Prezident se chce zviditelnit

Prezident Miloš Zeman během červencové návštěvy Vysočiny

Ústava prezidentovi říká, že má jmenovat ministra, kterého premiér navrhne. Miloš Zeman ovšem argumentuje, že Ústava nestanovuje, že tak musí učinit hned, protože není automat na podepisování.

Tím ale vlastně říká: Já, když chci, můžu zdržovat, překážet, komplikovat věci,“ říká Hoffman. „Myslím, že je to spíše snaha se nějak ukázat, než že by chtěl situaci zásadně ovlivnit.“

Vláda v šachu

Sociální demokracie v současnosti není podle komentátora v komfortní pozici a nemůže si to nechat líbit. „Je to ponižující. Prezident tuto stranu zesměšňuje. Dává najevo, že je nebere vážně. A do situace, kdy museli zvolit ultimativní přístup – buď se situace vyřeší, nebo z vlády odejdeme –, je v podstatě vmanévroval. Vůbec se nedivím, že jsou naštvaní.“

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Odchod z vlády by ČSSD podle Hoffmana poškodil. Její představitelé by byli méně vidět, ani by nemohli říct, že mají za sebou nějakou práci. Zájem na rozpadu koalice nemá ale ani hnutí ANO. Andrej Babiš odmítá, že by uvažoval o jednání s SPD Tomia Okamury. A s odchodem sociální demokracie z vlády by hnutí ANO mohlo přijít i o podporu KSČM.

Další témata rozhovoru: případné předčasné volby; jednání USA a Severní Koreou; setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem; setkání lídrů G20 v japonské Ósace.

Spustit audio

Související