Ivan Hoffman: Nejvíc to schytali prezident a premiér

5. červen 2017

Podle průzkumů veřejného mínění to po vládní krizi voliči spočítají všem. „Na tom cirkuse nevydělal nikdo,“ říká Hoffman.

„Prezidentovi teď naměřili nevídaný 14% pokles obliby, zůstalo mu 41 % příznivců. Jiný průzkum tvrdí, že mu důvěra klesla jen o 2 %. Přesná čísla nejsou až tak důležitá, jde o trend,“ říká Ivan Hoffman.

„Ty své skalní může nějakým bonmotem zas pobavit, ale prezidentské volby jsou dvoukolové. Ve druhém kole by měl mít co neméně voličů, které někdy hodně naštval.“ A co další hráči květnové vládní krize?

ČSSD sklízí trpké ovoce

„Na tom cirkuse nevydělal nikdo. Poraženým je ale Bohuslav Sobotka (ČSSD).“ Sněmovní volby by totiž vyhrálo hnutí ANO (33 %), ČSSD má pouhých 14 %, pak ODS a KSČM (podle jednoho měření by se ČSSD dokonce dostala až na čtvrté pořadí). „Od veřejnosti to tak nejvíc schytal prezident a premiér.“

Pokud prý měla Sociální demokracie pocit, že s už dřív klesajícími preferencemi musí cosi dělat, tak tohle (vládní krize) „nebyl ani promyšlený, ani chytrý tah“. Budou muset voličům nabídnout něco, aby je měli důvod volit. A nejsou to jen dobré výsledky čtyřletého vládnutí, které totiž líp umí prodat hnutí ANO.

Jak se budou lidé rozhodovat?

„Vůbec přitom nejde o to teď nějak měnit směr. Soutěžit se bude o to, která z partají má lepší manažery schopných administrovat politiku.“ O ideologie tady nejde, a to přesto, že nám chybí pravolevý střed.

Bohuslav Sobotka

Podle Hoffmana lidé nechtějí nějakou radikální změnu, jen vylepšit současný stav, tak, aby se měli trochu lépe. Do voleb je ale ještě daleko, Sobotka i Babiš se teď prý budou snažit napravovat škody a minimalizovat chyby. „Voliči už agresivní rétoriku nechtějí, ale klidné a pokorné politiky.“ Navíc, lidé jsou teď až alergičtí na ty, kteří mnoha slovy, a na mimořádných tiskovkách, neřeknou nic.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio