Ivan Hoffman: Na prevenci nastaveni nejsme. Vnímali bychom to jako buzeraci

27. červenec 2020

Kvůli rostoucímu počtu nakažených vstupují od dnešního dne v platnost upravená preventivní opatření. Přichází druhá vlna, nebo už řádí naplno? A jsme na ni připraveni?

Čtěte také

V české společnosti už několik týdnů panuje zvláštní režim. Někdo roušku pořád nosí, většina ale ne. Ohnisek nákazy ale přibývá. A virus dokonce ohrožuje nejcitlivější místa – zařízení pro seniory.

V momentě ale, kdy začnou umírat lidé, se disciplinovanost z hodiny na hodinu vrátí. Pod hrozbou ztráty života se lidé opět začnou chovat odpovědně, je přesvědčen publicista Ivan Hoffman. Nařízená preventivní opatření bychom většinově vnímali jako buzeraci.

Proč chytrá karanténa nefunguje?

Senioři a mobil (ilustrační foto)

Na druhou vlnu pandemie nás měla připravit tzv. chytrá karanténa. Důvodem jejího selhání je podle Hoffmana obava, aby někdo pod záminkou ochrany veřejného zdraví nezískal přístup k osobním údajům a nenarušil tak soukromí občana.

V liberální západní společnosti se osobní údaje považují za nejvyšší prioritu. Dokonce za mnohem vyšší než zdraví.“ Obava z nákazy taky nejspíš není tak silná, aby si lidé stáhli chytrou aplikaci do svých mobilních telefonů a na projektu participovali.

„Důvodem je i bídná mobilní a počítačová gramotnost českých občanů. Starší generace si prostě na nové technologie zvyká těžko a nařídit jí to moc nelze. Svoji roli hraje určitě i lenost. Lidem se nechce přestupovat na něco nového, pokud mají pocit, že to jednoduché zatím funguje, uzavírá Ivan Hoffman v pořadu Jak to vidí... na Dvojce.

Další témata rozhovoru: nedostatek roušek a probíhající výběrové řízení; ovlivní situace podzimní volby?; co odkryly nehody na českých drahách?; plagiátorské kauzy na Slovensku; Hagia Sofia znovu mešitou; je trendem zlato?

Spustit audio

Související