Ivan Hoffman: Drahá mobilní data mají něco do sebe

4. březen 2019

Kdyby Češi více využívali drahá mobilní data, zvedne se operátorům příjem a tarify zlevní, prohlásila ministryně průmyslu. Proč Češi platí za data v mobilu nejvíc v Evropě?

Nerozhodují náklady, ale poptávka,“ říká v pořadu Jak to vidí komentátor Ivan Hoffman. „A jediným racionálním důvodem pro zlevnění dat by podle odborníků byl vyšší zisk z jejich většího prodeje. Ale protože obsah našich peněženek je konečný a operátoři nám je svedou vyluxovat do dna i při stávající drahotě, nemají žádný důvod zlevňovat.“

Operátoři místo toho, aby si konkurovali, táhnou rozumně za jeden provaz. A zákonodárci a regulátor jim jdou spíš na ruku, než aby jim komplikovali život,“ konstatuje Ivan Hoffman s tím, že řešení by podle něj nepřinesl ani vstup dalšího operátora na český trh. „Jen místo kartelu tří by vznikl kartel čtyř,“ vysvětluje.

Data jsou jako droga

Spíš než nad možností změny v oblasti cen se komentátor Českého rozhlasu zamýšlí nad tím, co by zlevnění mobilních dat přineslo: „Lidé data konzumují v obrovském objemu už teď, a když jich budou mít víc a navíc levnější, nedojde k tomu, že by ušetřili. Závislost na datech povede pouze k tomu, že lidé pořídí více dat za stejné peníze, respektive více drogy. Budou více stahovat videa, déle hledět do obrazovek mobilů a displejů a zůstane jim méně času na život. V tom mají myslím drahá data něco do sebe.“

Další témata rozhovoru: Jaká je tvář ČSSD po sjezdu? Podaří se jí přilákat zpět ztracené voliče? Jaký lídr je Jan Hamáček? Prospívá ČSSD členství ve vládě? Můžeme důvěřovat kvalitě potravin dovážených z Polska? Je kontrola nezávadnosti potravin dostatečná? A jak Ivan Hoffman vzpomíná na Karla Kryla?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související