Ivan Hoffman: Bude po volbách Evropa víc německá? Nebo spíš Německo evropské?

25. září 2017

Německé parlamentní volby podle očekávání vyhrála konzervativní CDU/SCU Angely Merkelové. Pro mnohé je ale překvapením 12,6% zisk pravicové Alternativy pro Německo (AfD).

„Výsledek překvapil. Ale jen kvůli jiným očekáváním,“ říká komentátor Ivan Hoffman. „Nejzásadnější otázka ale byla, jestli bude Evropa německá nebo Německo evropské. Odpovědí je: Německo bude zas jen německé.“

AfD má hlasy nespokojených

Nováčkem v Bundestagu tak bude krajně pravicová AfD, která v bývalém východoněmeckém Sasku s 27 % dokonce zvítězila. Strana ostře se vymezující proti migraci tak uspěla v místech, kde s uprchlíky mají lidé minimální zkušenosti.


CDU/CSU získala 33 % (ztráta cca 9 % a nejhorší výsledek od roku 1949). Její letitý koaliční partner SPD získala 20,5 % (ztráta cca 6 %). V parlamentu bude vedle AfD taky Levice (9,2 %) a Zelení (8,9 %).

„O jejich kampani se říkalo, že je bez silného tématu. Mají se dobře, ekonomika roste a migraci zvládají. Teď se ale ukázalo, že to téma je a opravdu se něco děje. Asi si 70 % obyvatel nemyslí, že do Německa patří islám, jak tvrdila Merkelová.“ AfD tak získala hlasy všech nespokojených (nakonec 12,6 %).

Co bude s SPD?

Na druhém místě a s velkým odstupem skončili sociální demokraté Martina Schulze (SPD) a taky už ohlásili odchod do opozice. Co s nimi dál bude? „Nejde to až tak za Schulzem, protože rozhádanou stranu dokázal sjednotit, do strany taky přišli noví členové. Měl to ale těžké. Jak se chcete vymezit proti někomu, s kým jste léta vládli?“ ptá se Hoffman.

Jaká bude nová vláda?

Bude tedy vládnout tzv. Jamajka (černá CDU/CSU, žlutá FDP a strana Zelení)? „Martin Schulz už ironicky prohlásil, že jim Merkelová dá vše, co budou chtít. Je ale možné, že to přestřelí a ochota vyprchá. Taky je ale klidně možné, že se někdy kolem Vánoc obnoví jednání s SPD.“

Sociální demokraté by se tak „obětovali a vzali na sebe to břímě“. Nová velká koalice je ale matematicky méně výhodná a byla by i docela slabá. Vstup AfD do parlamentu pak Hoffman hodnotí jako nový podnět a rozčeření stojatých vod, kterého se snad nemusíme bát.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.