Iva Holmerová: Prevence může až ze třetiny snížit riziko Alzheimerovy nemoci. Klíčem je životospráva

14. listopad 2019

Stačí jednoduchá změna životosprávy k účinné terapii Alzheimerovy choroby, jak tvrdí studie kanadských vědců?

Kanadští vědci zveřejnili studii, která se zabývala novým přístupem k léčbě Alzheimerovy choroby. Jeho základem je vyvážená strava bohatá na zeleninu, dostatek spánku, pohybu a omezení stresu.

Metoda založená na správné životosprávě se může jevit na první pohled jako banální. Ale je to to nejdůležitější, co můžete obecně pro své zdraví dělat, konstatuje gerontoložka Iva Holmerová.

Účinnější nástroj nemáme

Dům pro seniory (ilustrační foto)

„Demence je nejčastěji následkem takzvaných neurodegenerativních onemocnění. Mnoho let hledáme lék, který by je vyléčil nebo alespoň pozastavil. Výzkumy ale zatím nepřinášejí kýžený efekt,“ vysvětluje lékařka.

Jedinou efektivní metodou boje proti Alzheimerově chorobě, která demenci způsobuje nejčastěji, je prevence. „Preventivní opatření mohou až ze třetiny snížit riziko Alzheimerovy nemoci,“ vyzdvihuje Holmerová.

Zatím sice neexistuje účinný farmakologický prostředek, s rozvinutou nemocí se ale úspěšně bojuje i pomocí psychosociálních intervencí. Roli hraje už jednoduché přizpůsobení prostředí, poskytnutí podpory, trpělivost a šíření osvěty v pacientově okolí.

Klíčovou roli hraje pacientovo okolí

„Gerontologická společnost se snaží přesvědčovat, že i s kognitivní poruchou, demencí, se dá dobře žít. Jestliže je správně nastavena terapie, upraveno prostředí a pokud je společnost vůči těmto lidem přátelská a chápe je.“

Podle Holmerové ale v tomto ohledu mají Češi bohužel pořád co dohánět. Situaci komplikuje i nedostatek speciálních zařízení, „obyčejné služby“ a vstřícná podpora lidí s demencí a jejich rodin. V tom jsme stále nedohnali západní země.

Další témata rozhovoru: evropská demografická časovaná bomba; výuka mladých lékařů; projekt Ježíškova vnoučata; změna zdravotnictví a vysokých škol po listopadu 1989.

Spustit audio

Související