Iva Holmerová: Tolik očekávaný nový lék na Alzheimera zklamal na plné čáře. Jsme zase na začátku

23. říjen 2015

Lékaři dnes dokážou stále jen tlumit některé příznaky Alzheimerovy choroby. A taky zjistit, jestli během několika let neonemocníte. Ale chcete to opravdu vědět?

„Na nový lék jsme čekali. Ukázalo se ale, že úplně všechna nově připravovaná léčiva, protože nešlo jen o jeden lék, selhala v klinických studiích. Nový lék tady teď nebude dalších 10 až 15 let,“ říká gerontoložka Iva Holmerová. Pořád máme jen léky symptomatické, tlumící některé z projevů nemoci.

„Nejvýznamnější jsou kognitiva, které už umíme dobře používat a taky je hradí naše zdravotní pojišťovny.“ Podle další nové zprávy budou lékaři schopni poznat, jestli jste chorobou ohroženi. Jde o metodu monitorování schopnosti orientace člověka v prostoru. Probíhat bude ve virtuálním bludišti.

Jen nová diagnostická metoda?

„Testují se tak kognitivní funkce a jejich porucha může signalizovat syndrom demence. Ale je to jen jedna součást výzkumu. Je to další příspěvek k lepší diagnostice.“ Už dnes ale máme spolehlivé metody, jak se o nemoci 10–15 let dopředu dozvědět. Jsou to biomarkery, které jsou u ohroženého člověka pozitivní.

„Taky dokážeme v různých zobrazovacích metodách, poznat takovou škrobovitou substanci, která se ukládá v mozku.“ Další metodou je pak třeba vyšetření mozkomíšního moku. To je ale nepříjemné a invazivní a ne každý je ho ochotný podstoupit.


Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při kterém dochází k postupnému rozpadu nervových vláken a buněk a k postupné demenci.

Chcete vědět, že někdy onemocníte?

Naskýtá se tak otázka, jestli mi k něčemu bude, pokud o hrozícím Alzheimerovi budu vědět dopředu. „Já za sebe říkám, že to vědět nechci. Určitě byste měli chtít vědět, že budete nemocní, když by tady byly prostředky, jak nemoci zabránit. Ale ty teď bohužel nemáme.“

Navíc, nadbytečný stres, třeba z pocitu ohrožení Alzheimerovou nemocí, patří mezi rizikové faktory onemocnění. Je na sobě třeba rozvíjet ty ochranné faktory: pozitivní životní styl, radost ze života, dostatečnou fyzickou a duševní aktivitu. Je třeba co nejdéle pracovat, stýkat se s lidmi.

Zapomínáte? Nechte se otestovat

Pokud máte pocit, že někdo z vašich blízkých trpí třeba ztrátou paměti, nebojte se zajít za lékařem. Třeba i do některého z Alzheimerových center, kterých je u nás několik. Určitě nezaškodí ani testy paměti, které jsou součástí celorepublikové akce.

„Zatím to ale vypadá, že výsledky testovaných jsou velmi optimistické. Ne každé zapomínání totiž hned musí znamenat Alzheimerovu nemoc. Může to být obyčejné přepracování, stres nebo další, ale velmi dobře léčitelné, nemoci.“

Jaké problémy trápí rodiny, které pečují o lidi v poslední fázi nemoci, tedy s demencí? Vědí třeba o příspěvku na péči, na kterou mají nárok? Vědí třeba o tom, že poruchy chování člověka s demencí nejsou schválnostmi, ale jen projevem choroby?

autoři: lup , kko , Iva Holmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.