Iva Holmerová: Nejsme zvyklí starat se o své zdraví sami. Barevná pilulka není vždycky správná cesta

1. srpen 2019

Češi propadli lékům. Nadužívaná jsou analgetika, tablety na spaní nebo na uklidnění a řešení úzkostí. Proč bychom se měli snažit hledat i jiné způsoby?

Délka dožití se u nás posouvá stále k vyšším číslům. Co bohužel roste spolu s ní, je i počet roků, které prožijeme v nemoci. Podle současných údajů je to u mužů 15, a u žen dokonce až 20 let. Těží z toho farmaceutický průmysl, který zejména seniory zahrnuje stále novými typy preparátů.

Jan Hnízdil: Tělo nemá jinou možnost, jak s námi komunikovat, než tělesnou bolestí nebo strachem

MUDr. Jan Hnízdil

Jakou moc máme v léčbě svých nemocí? A proč ji tak často odevzdáváme do rukou lékařů?

Češi po nich sahají poměrně běžně, namísto toho, aby se zamysleli nad dlouhodobou změnou životního stylu. „Nejsme zvyklí starat se o své zdraví sami – naslouchat svému tělu a radám, jak o ně pečovat. Platí tady schéma: potíž – lékař – pilulka,“ říká v pořadu Jak to vidí gerontoložka Iva Holmerová.

Barevná pilulka je slepá ulička

Zahánět běžnou bolest analgetiky přitom může být pro dlouhodobé zdraví nebezpečné. Léky utlumí příznaky, neodstraní ale příčinu problému. Pacient pak – už bez bolesti – pokračuje v činnosti, která bolavou část těla dál nepřiměřeně zatěžuje, což může vést až k jejímu dlouhodobému poškození.

Bohužel média jsou plná reklam na nejrůznější volně dostupné preparáty, jejichž skutečné účinky jsou někdy překroucené. „Lidé je potom berou v dobré víře, že jim pomohou. A my se pak setkáváme nejen s neúčinností, ale i s výraznými nežádoucími účinky a interakcemi s léky předepsanými lékařem,“ varuje Iva Holmerová.

Pozor na sedativa a antipsychotika

Léky

Sedativa a hypnotika zneužívá v Česku odhadem 885 tisíc lidí. „U starší populace jsou tyto léky velmi škodlivé a my se snažíme pacientům vysvětlovat, že nemají pozitivní efekt. Způsobují například noční pády, které mívají i velmi závažné důsledky,“ varuje Iva Holmerová.

V českých domovech pro seniory se stále také hojně používají antipsychotika, která mají podle gerontoložky své opodstatnění v terminálních stadiích demence. Ale u pacientů s mírnými projevy tohoto onemocnění není jejich indikace nezbytná a jejich užívání může vést i k předčasnému úmrtí.

Další témata rozhovoru: Délka života ve zdraví je u nás nízká. Proč to tak je? Co je to takzvaná planetární dieta a v čem je přínosná? Jak se na našem zdraví projevuje život v pohodlí?

Spustit audio

Související