Ismy po česku - Islamismus

11. listopad 2016

Jaké osudy se skrývají za zdmi českých mešit? Jací ve skutečnosti jsou synové a dcery Alláhovi, kteří žijí v České republice? Lukáš je sedmnáctiletý kluk. Blonďaté vlasy má rozházené po čele a za velkými brýlemi ukrývá těkavý pohled. Při vyprávění se dívá někam do země vedle mé pravé nohy. V útlých prstech přede nit svého příběhu. K islámu konvertoval před 3 roky. Když poprvé hledal brněnskou mešitu, aby se podíval dovnitř, doprovázela ho maminka. Dnes už ho nepřekvapuje, že ta bílo-zelená budova nemá minaret. Nediví se, že jsou na něj v zádveří lidé milí a přívětiví.

Uvěřil v Alláha a z rukávu sype to, co ho na islámu fascinuje. Naše setkání zpočátku skřípalo. V místnosti, kterou nám v mešitě pro rozhovor vyčlenili, nesedíme sami. Sedí tu mladík, který dostal za úkol tu s námi být. Nic neříká, jen sedí a poslouchá. Nejsem zvyklý na takový trojúhelník. Prosím, aby odešel. Nechce. Vysvětluji, jak je pro natáčení důležitý klid, ono absolutní soustředění, naladění mezi tím, kdo se zajímá, a tím, kdo vypráví. Nechápe. Snáším logické argumenty a dostávám stále stejné odpovědi. Lukáš se začíná zlobit. Začíná mít pocit, že ho chci k něčemu manipulovat, že nechci svědky pro případ, že bych věci vytrhl z kontextu. Podvoluji se. Natáčíme. Je to věcné, je to ostražité. Nedivím se, mrzí mě to. Jde to... no jak bych to řekl... nebozezem do železa by to šlo lépe. Začne bohoslužba. Vysvobození. Přerušujeme s tím, že navážeme po ní. Objevuje se Hasan. Je to předseda Islámské nadace v Brně. Starosta tamní muslimské komunity. Slyšel, co se stalo. Mému vysvětlení rozumí. Natáčíme spolu a kry neporozumění tají. Hasan nemá nic proti rozhovoru s Lukášem. I bez svědka. Odjíždím s poznáním, jak málo známe mysl těch, se kterými žijeme.

Dokument "Islamismus" mapuje svět českých muslimů. Pokouší se proniknout do jejich uvažování, zabývá se jejich zvyky, smyslem pro humor, vztahem k víře, k terorismu, k většinové společnosti. Sledujeme osudy jedenácti lidí, kteří se s islámem ztotožnili. Najdete tu příběh mladého muslima - vojáka české armády, studenta medicíny, dvou předsedů islámských organizací, dvou českých dívek, které k islámu přestoupily a žijí s manželi muslimy v českém prostředí, příběh muže, který k islámu konvertoval před více než 65 lety a jeho manželky, která od této víry utekla po dvou letech. Dále vystoupí zmiňovaný sedmnáctiletý Lukáš či jeho představený Hasana (spoluautor dopisu, který pomohl zachránit tři české novináře ze zajetí v Iráku). Zasvěceným komentátorem islámu je prof. Luboš Kropáček z Karlovy univerzity.

Kairouanská mešita za tmy
autor: Marek Janáč
Spustit audio