Imunolog Vojtěch Thon: Boj proti virům vede do pekla. Nikdy totiž nevyhrajeme. Z krize nás může vyvést 1. dávka vakcíny

11. únor 2021

„Viry kolem nás budou pořád. Musíme se s nimi naučit žít,“ říká Vojtěch Thon, imunolog z výzkumného centra Recetox Masarykovy univerzity v Brně. „Klíčová je přitom první dávka vakcíny, která ochrání před těžkým průběhem nemoci a před smrtí.“

Čtěte také

Podle Vojtěcha Thona je velkou chybou uvažovat tak, že vakcína chrání proti infekci. To není pravda. Vakcína chrání již po třech týdnech od aplikace proti těžké formě onemocnění. To znamená, že se člověk nedostává do nemocnice a neumírá.

Rychlá vakcinace první dávkou by nás tedy mohla během osmi týdnů vyvést z největší krize. Společnost by se mohla úplně otevřít a ekonomika nastartovat. Očkuje se ale příliš pomalu.

Přešlapování na místě

Docent Vojtěch Thon

Přešlapování na místě, nerespektování vědeckých poznatků a neodpovědnost nás však podle Vojtěcha Thona stojí příliš mnoho. „Jsme uprostřed pandemie a máme dostatek vakcín na to, aby rizikové skupiny dostaly první dávku. To je nejdůležitější.“

Podle imunologa v dané chvíli lidé nepotřebují dostat druhou dávku vakcíny. „Druhá dávka vakcíny je upomínací a je na ni dostatek času. Nové typy vakcín jsou úžasné v tom, že vytvářejí nejenom odpověď látkovou, ale také buněčnou. I když jsou neživé, chovají se ve své podstatě jako živé. U takových vakcín není potřeba ihned podávat druhou dávku. Mezi očkováním lze ponechat delší časový odstup. Naopak se ukazuje, že druhá dávka podaná po delší době má lepší imunitní odpověď.

Již včera bylo pozdě

Ministr zdravotnictví Jan Blatný včera prohlásil, že v plánu je mít na konci léta proočkovaných 60 až 70 % populace. Rozjezd očkování ale prý nelze čekat dříve než v dubnu. Je skutečně vysoká proočkovanost vstupenkou do lepších časů?

Čtěte také

Tato otázka by měla smysl, kdybychom se chystali na pandemii. My jsme ale uprostřed pandemie. Řešení je tedy úplně jiné. Víme, že první dávka chrání proti těžkému průběhu nemoci a že nemáme dostatek vakcín na to naočkovat všechny i dávkou druhou.

V takové situaci je tedy řešení úplně jiné. Využít dávky, které v současné době máme, k naočkování rizikových skupin první dávkou. V současné chvíli je naočkováno pouhých 300 000 lidí. V porovnání Velká Británie má v současné době vyočkováno více než 10 milionů dávek. U nás se některé dávky zbytečně vyplýtvaly na druhé očkování, které v současné chvíli potřeba není, uzavírá Vojtěch Thon.

Další témata rozhovoru: kombinace různých druhů vakcín; důvody šíření koronaviru; nové mutace viru; ruská vakcína Sputnik V.

autoři: Zita Senková , Vojtěch Thon , opa
Spustit audio

Související