Ilona Švihlíková: Z krize se musíme proinvestovat. Z čeho ale dluh zaplatit?

26. červen 2020

Vládní návrh na zvýšení letošního schodku státního rozpočtu postoupil do druhého čtení. Z původních 40 miliard korun se zvýšil na 500 miliard. Z čeho tento dluh v budoucnosti zaplatíme?

Čtěte také

„Všechny země počítají s tím, že tento rok zaznamenají silné deficity,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... ekonomka Ilona Švihlíková. „Ukazatel veřejného dluhu k HDP dostane velmi silně na frak.“

Proinvestovat se z krize

Navýšení schodku státního rozpočtu obhajuje vláda snahou proinvestovat se z krize. Podle opozice ale vláda dostatečně nepopisuje, na co chce peníze použít. „V hlubokých krizích se má kormidla chopit vláda a má začít investovat.“

„Současná situace ale ukazuje, že schopnost státu činit velké investice má do ideálu daleko. Je proto logické, že opozice nemá mnoho podrobných informací a že zkrátka za tuto hrubou osnovu vládu kritizuje,“ říká ekonomka na Dvojce.

Otázka načasování

Nedostatek peněz (ilustrační foto)

Samotný dluh ale podle Švihlíkové není hlavní problém. „Naprosto zásadní jsou teď otázky, jak opatření fázovat. Kdy dává smysl je ještě držet, a kdy naopak už pustit? Má vůbec smysl držet pracovní místa v odvětvích, která se nikdy nevrátí k předkrizové úrovni?

„Jakým způsobem bude nastavena podpora v nezaměstnanosti? Jakým způsobem státy spustí rekvalifikační programy? Podobné otázky zaznívají všude. Všude ale také zaznamenáváme stejnou bezbrannost v hledání odpovědí.

Dělá vláda dostatek?

„Mnohem přehlednější by bylo, kdyby se opatření dělala jen na výdajové straně. Tok peněz by byl transparentní, a lépe by se tak dělalo následné hodnocení. Bohužel došlo i k velké řadě změn na straně příjmové, a to i změn, které mají trvalý charakter.“

„Vyhodnocování opatření je pak velmi obtížné. Velmi špatně se pak i plánují dlouhodobé rozpočty. V současné chvíli bychom měli mít hotový rozpočet i na další rok. Základní rámec je ale stále ve velké mlze,“ uzavírá Ilona Švihlíková.

Další témata rozhovoru: inspirace německým kurzarbeitem; ČR a čerpání pomoci; efektivnost vládních zásahů; zdanění bohatých. 

Spustit audio

Související