Ilona Švihlíková: Netvařme se, že naší ekonomice nechybí půl bilionu

5. duben 2019

Vláda rozhodla o zvýšení důchodů pro příští rok. Nadstandardní valorizace bude státní rozpočet stát 33 miliard korun. Jak vláda pokryje vyšší náklady?

Sedmiprocentní meziroční valorizace důchodů je podle ekonomky Ilony Švihlíkové adekvátní vzhledem k tomu, že se české ekonomice v poslední době daří. Úroveň důchodů je podle ní také významný sociální indikátor, který vypovídá o soudržnosti ve společnosti.

Parazité na veřejném rozpočtu

Druhá věc samozřejmě je, že je to významná položka v rozpočtu, a je potřeba zvážit, jakým způsobem ji financovat. Myslím ale, že možnosti existují. Zaměřila bych se na výdajovou stránku, konkrétně na chapadla parazitně napojená na veřejné rozpočty. Mám na mysli organizace, které čerpají veřejné peníze a de facto suplují funkci ministerstva.“

Daně, daňové přiznání (ilustrační snímek)

Zefektivnit podle Švihlíkové potřebují ale i příjmy státu. V souvislosti s navyšováním důchodů je potřeba mít na mysli, že naší hlavní daní je DPH, tedy degresivní daň. Důchodci si tak vlastně valorizaci zaplatí z velké části už v rámci této daně. Jaké daňové možnosti tedy máme?

Digitální daň?

„Zdroje je potřeba brát, tam, kde jsou, a ne tam, kde nejsou,“ shrnuje jednoduše Švihlíková. „Rakousko nebo Francie zvažují zavedení digitální daně. To je velmi zajímavá úvaha i pro nás. A hodně se hovoří také o sektorových daních.“

Problém velkých nadnárodních společností, kterých by se digitální nebo bankovní daň týkala, vidí Švihlíková v tom, že své obrovské příjmy zdaňují v daňových rájích, třeba v Irsku. Evropská komise a Mezinárodní měnový fond proto uvažují o změně daňové soustavy tak, aby se zdaňovalo v zemi, kde příjmy vznikají.

Chybí tu půl bilionu

Jen Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB poslaly podle České národní banky loni do zahraničí, kde sídlí jejich matky, 32,4 miliardy korun na dividendách. „A to je spíše nižší odhad. Protože část odlivu zisků není zachycena a jde přes vnitropodnikové ceny,“ popisuje Švihlíková.

„Daň z dividend zavést nemůžeme. Ale jedním ze způsobů, jak tady tyto peníze zadržet, je třeba mzdový tlak. Nemůžeme se tvářit, že ekonomice naší velikosti nechybí půl bilionu ročně.“

Další témata rozhovoru: Proč se Itálie rozhodla zavést takzvaný občanský příjem a o co vlastně jde? Jaké jsou současné obchodní vztahy mezi Evropskou unií a Čínou?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.