Ilona Švihlíková: Důchodová reforma je především otázka daní. Stát by měl danit kapitál, ne práci

17. leden 2020

Populace stárne. A technologické revoluce do budoucna přináší vysokou míru nejistoty. Podle ekonomky je třeba celkově přenastavit daňový a sociální systém. 

Cesta rozdělení nynějšího důchodového systému na dva pilíře – solidární a zásluhový, jak ji nastínila ministryně Jana Maláčová, je podle Švihlíkové rozumný: „Otevírá to naprosto zásadní otázku: jaký je u nás daňový mix a jak vypadá daňová soustava.“

Čtěte také

„Jestliže chceme fungující veřejný a důchodový systém, musíme si jednoznačně říct, jakou roli v něm bude hrát stát. Pokud zásadní, a k této variantě bych se klonila, potom si musíme říct, kde na to vezmeme, kdo bude ty daně platit a v jaké výši.“

Nikdo neví, co nastane

Na výnosy ze soukromého penzijního spoření se v současném světě podle Švihlíkové nevyplatí spoléhat, klíčová bude tedy role státu. Technologický vývoj, kompletní přenastavení výrobního a spotřebitelského kontextu a přechod k udržitelnému rozvoji ale znamenají značnou míru nejistoty pro plánování státních ekonomik.

„Například jedna ze zásadních otázek je: Jestliže budou nové technologie znevýhodňovat práci, dává potom nadále smysl intenzivně ji daněmi zatěžovat? Anebo bychom měli více danit kapitál, který bude mít zřejmě ještě víc navrch než dnes?“ Podle Švihlíkové by se stát měl zaměřit na silnější oblast, tedy na zdanění kapitálu.

Superhrubá mzda je paskvil

Čtěte také

Česká superhrubá mzda je nejspíš celosvětovou anomálií v daňovém systému. „Porušuje základní daňové principy. Vlastně platíte daň z něčeho, co není váš příjem. Tenhle paskvil vznikl proto, aby opticky byla daň 15 %, ale ve skutečnosti je 22 %.“

Její zrušení, o kterém se teď mluví, by znamenalo výpadek příjmů. A proto se s ní zatím nevypořádala ani druhé vládě, která to měla mezi prioritami. „Je to vizitka toho, jakým způsobem se v téhle zemi vládne,“ rozhořčuje se Švihlíková.

Další témata rozhovoru: konec obchodní války mezi USA a Čína; globální ekonomika 11 let po poslední velké krizi; ekonomické fórum v Davosu.

Spustit audio

Související