I v Čechách žili velcí ještěři

7. únor 2001

Loni na jaře se paleontologům podařilo v Úpohlavech u Lovosic objevit kosterní zbytky a zbytky zubů velkých mořských ještěrů. Jsou staré 89 milionů let a patří zejména skupině plesiosaurů - zvířat s dlouhým krkem a ploutvovitými končetinami.

Před 89 miliony let bylo u Lovosic mělké moře (zhruba do 60 metrů), ve kterém se kromě plesiosaurů ve větší míře proháněli žraloci. Je zajímavé, že tito čtyř- až pětimetroví žraloci museli představovat pro mořské ještěry konkurenci, a zřejmě jde o poslední období, kdy spolu ještě žili pohromadě. Poté už následuje úpadek mořských plazů a žraloci začínají v mořích převládat. Mořští plazi nebyli dostatečně konkurenceschopní; k rozmnožování byli nuceni vylézat na souš, zatímco žraloci obývali mořské prostory neustále a měli tedy lepší adaptace na toto mořské prostředí.

Dosavadní nálezy z našeho území jsou staré téměř sto let a pocházejí z různých lomů v české křídové pánvi, kde se počátkem století intenzívně těžilo. To znamená, že při intenzívní těžbě docházelo velice vzácně k těmto nálezům. My jsme měli štěstí v tom, že lom v Úpohlavech je činný, a podařilo se nám tyto kosti vlastně po skoro sto letech objevit znova. Vzácné nálezy jsou uloženy v Národním muzeu a v podstatě se dají spočítat na prstech.

Českou zemi kdysi neobývali jen ještěři a žraloci. Máme velice vzácný nález od Chocně, která se nacházela blízko tzv. sudetského ostrova, a na tomto ostrově žili i létající ještěři. Pochází odtud nález celého křídla pterosaura, čili létajícího ještěra. Nám se v lomu v Úpohlavech podařila najít ještě drobnější plazí zoubky různého charakteru, rýhované, hladké, a domníváme se, že tyto drobné zoubky mohly patřit létajícím ještěrům. Ovšem to se bude moci potvrdit až po nějakém dalším intenzívnějším výzkumu v těchto sedimentech.

V podstatě jsme teprve na začátku a snažíme se doplnit tyto nálezy poměrně intenzívními výjezdy do terénu a doufáme, že se nám podaří v budoucnu doplnit tyto nálezy o zejména části lebek.

ČRo 2 - PRAHA, Meteor, sobota 8.05

autor: Martin Košťák
Spustit audio