I u vzestupu civilizací byl vždycky konflikt, zjistil egyptolog Bárta

20. leden 2020

„Není možné tvrdit, že historie určuje, co se stane v budoucnosti,“ míní egyptolog Miroslav Bárta. „Nicméně když se podíváte na různé civilizace v různých částech světa na různém stupni vývoje, dá se definovat sedm zákonitostí, které se dají najít u každé z nich.“

Jedna ze sedmi zákonitostí, kterými se podle Miroslava Bárty řídí civilizace, říká: „Každá civilizace je omezená v čase. Na začátku i na konci jejího vývoje obvykle stojí konflikt.“ Bárta k ní dospěl v roce 2016 při psaní knihy Příběh civilizace.

Miroslav Bárta, egyptolog a archeolog

„Že konflikt stojí u pádů civilizací, je do značné míry pochopitelné. Ale já coby nositel modré vojenské knížky jsem při tom psaní ke své hrůze zjistil, že konflikty byly i při vzestupu civilizací,“ vysvětluje Bárta moderátorce Tereze Kostkové.

„Zrovna v tu dobu vyšla knížka, která se zabývala historií války. A její americký autor došel k tomu samému. Že u zrodu i u zániku komplexních společností stojí vždycky válečný konflikt. To byla trošku úleva, že nejsem blázen. Ale že to je poměrně významné zjištění za posledních pár let.“

Jaké jsou další zákonitosti civilizací? Co je snem každého archeologa? A kdy naposledy si Bárta jako archeolog „zahrabal“?

autoři: Tereza Kostková , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.