I nicnedělání je součást mé práce, přiznává spisovatel Josef Formánek u Haliny Pawlowské

28. červenec 2019

„Na cestách mi každý týden připadá jako měsíc a měsíc jako rok,“ popisuje spisovatel pocity, kvůli kterým jsou pro něj cestovatelské zážitky trochu jako návrat do dětství. Ze svých výprav čerpá i při psaní. A velmi úspěšně – hned jeho první kniha Prsatý muž a zloděj příběhů se stala naprostým bestsellerem.

Napínavý příběh z indonéské džungle byl vydaný už celkem třináctkrát a umožnil někdejšímu zakladateli cestovatelského magazínu Koktejl, aby se stal spisovatelem na plný úvazek. „To znamená, že když nechci, nemusím dělat vůbec nic. Dřív jsem měl výčitky, ale dnes si říkám, že i nicnedělání je součást mé práce. Protože psaní není jenom o tom technickém procesu, ale také o pocitech a atmosféře, které do sebe sbírám,“ popisuje Josef Formánek.

Dvě slova jako klíč

Dnes má na svém kontě už sedm titulů, z nichž jeden nazvaný Úsměvy smutných mužů, v loňském roce zfilmoval režisér Dan Svátek. A Josef Formánek Halině Pawlowské prozradil, že na jaře by se měl začít točit další snímek podle jeho poslední knihy Dvě slova jako klíč.

Jak se úspěšný spisovatel vyrovnal se závislostí na alkoholu? Jak objevil indonéský ostrov Siberut, do kterého se zamiloval? A co má na mysli, když tvrdí, že spisovatel by měl být pravdivý?

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související