"Hosté do domu" třetího červencového týdne

17. červenec 2009

Prázdniny jsou v plném proudu. Kromě těch školních také ty divadelní. Využili jsme toho a pozvali do studia herečku Kláru Issovou. Z dalekého New Yorku k nám zavítal trumpetista a skladatel Laco Deczi. Co nového připravuje 11. mezinárodní festival o gastronomii Znojemský hrozen nám přišel říct jeho ředitel Ladislav Jíša. O biomedicíně jsme debatovali s Jozefem Rosinou a se Zdeňkou Amdouni poznávali slunný Tunis. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

V pondělí byl naším hostem světově uznávaný trumpetista a skladatel Laco Deczi. Narodil se ve slovenské Bratislavě. Na konci roku 1967 založil svůj vlastní jazzový ansámbl Jazz Celula a od začátku roku 1970 byl členem Jazzového orchestru Českého rozhlasu. Za své úspěšné kariéry složil velké množství skladeb pro filmovou a televizní produkci. Od roku 1985 žije v USA, kde stojí v čele hudebního tělesa "Jazz Cellula International." Vystupoval s plejádou nejlepších jazzových muzikantů, jako Elvinem Jonesem, Billem Watrousem, Juniorem Cookem, Davem Wecklem či Sonny Costanzou. S moderátorkou Danielou Brůhovou hovořil o hudbě a svých koncertech, ale také o důvodech, proč se v 80.letech rozhodl opustit republiku. Dozvěděli jsme se také, že rád maluje. Neinspiruje ho prý ale hudební svět, ale realita.

Logo

V úterý usedla do křesla pro hosta mladá a úspěšná česká herečka Klára Issová. Exotické příjmení má po otci, který pochází ze Sýrie. Vystudovala konzervatoř, ve filmech a televizních seriálech hraje od roku 1995. V roce 1997 získala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Veroniky ve filmu Nejasná zpráva o konci světa. Byla nominovaná na Českého lva v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli za film Indiánské léto a v roce 2000 ve stejné kategorii za film Anděl Exit. S moderátorem Vladimírem Krocem mluvila hlavně o svých exotických cestách, ať už na Island či do Asie, a také hlavní zálibě - fotografování.

Klára Issová hraje pokojskou Iju ve filmu režiséra Davida Ondříčka Grandhotel

Středeční místo ve studiu zaujal Ladislav Jíša, ředitel 11. mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen. Pavel Kudrna hned v úvodu vyzvídal podrobnosti ze světa pochoutek a došel k pravdivému závěru, že gastronomie neodmyslitelně patří ke kultuře. Kolik podobných festivalů tedy ve světě nalezneme? Kdo je partnerem události? Co je na místě k nalezení a jaké jídlo má náš host nejraději? Po sérii otázek a vzpomínkách na první ročníky jsme se spojili s Jiřím Kokmotosem, který vysílal přímo ze slavnostního otevření zrekonstruované, historické budovy ČRo. Samotný vstup byl zajímavým zpestřením a plynule přešel zpět ke kulinářské akci a zemím, které se jí budou letos účastnit. Probrali jsme také světové pořady o vaření a různé zajímavosti.

Logo

Ve čtvrtek se Zuzana Vojtíšková setkala s děkanem Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Jozefem Rosinou, který vysvětlil, proč se fakulta zaměřená na technologie zabývá medicínou a co stojí za jeho jmenováním do funkce děkana. Dozvěděli jsme např., že není rodákem z Čech a svými kořeny sahá na nedaleké Slovensko, do obce Levice, na kterou rád zavzpomínal. A že je opravdu zcestovalý potvrdil zážitkem na studia v Moskvě, kam si z mladické nerozvážnosti podal přihlášku. Teď už také víme, co jej vedlo k medicíně i to, co jej tam stále drží - Ionizující záření, konkrétně vliv, který na člověka má. Závěrem jsme probrali směřování fakulty a její roli v celkovém rozvoji medicíny.

Logo

V pátek došlo k programové změně. Původně avizovaný host, lékař Jean-Claude Luanda totiž nepřišel, protože musel léčit sám sebe. Do Afriky jsme se ale stejně podívali, ačkoli místo rodiště pana Luandy - Konga, to bylo Tunisko. Touto přívětivou a slunečnou zemí, kde prožila 30 let, nás zasvěceně provedla Zdeňka Amdouni. S kolegyní Zitou Senkovou hovořila o mentalitě, Berberech, historii, krásách, kuchyni a kultuře této oblíbené destinace českých turistů. Osvětlila nám ale také např. postavení žen v tamní společnosti.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio