„Holky tomu chodí naproti. Ale odpovědnost je na straně mužů,“ upozorňují tvůrci dokumentu V síti

26. únor 2020

Režisér Vít Klusák přivedl k rozhovoru na Dvojce i jednu z hereček, která coby 12letá dívka je ve snímku vystavená reálnému sexuálnímu obtěžování od mužů na internetu.

„U prvního rozhovoru s predátorem jsem měla trému, ale pak si člověk zvykne. Měla jsem noční můry spíš z toho, že mě někdo pozná nebo že selžu,“ svěřuje se herečka Tereza Těžká. Absolvovala prý i několik osobních setkání.

„Probíhalo to v kavárně. Ale u toho by to neskončilo. Muži měli objednané hotely, wellness… Jeden mi říkal, že doma naklidil a že tam na mě čeká dárek,“ popsala Adéle Gondíkové v Blízkých setkáních.

Holky se chtějí líbit. A vydělat si

Vít Klusák

„Holky tomu chodí naproti. Ale odpovědnost je na straně mužů,“ upozorňuje režisér dokumentu V síti Vít Klusák. „Dvanáctiletá holka není zodpovědná za to, že se chce líbit. Nelze jí to vyčítat.“

„Průšvih je, že děti mají mobil s foťákem neustále v kapse. Takže když po nich muži loudí obnaženou fotku, lze jí udělat ve vteřině.“ Podle informací policie děti fotky prodávají za dobití kreditu a holčičky dokonce tvrdí, že je to dobrý přivýdělek. „To je strašidelný.“

Rodiče, nezlobte se!

Castingu se zúčastnilo 23 žen. „Šokující bylo, že 19 z nich zažilo zneužívání na internetu,“ popisuje Klusák. „Při natáčení jsem se od sexuoložky dozvěděla, že dítě si ve 12 letech neuvědomuje svojí sexualitu a pod nátlakem snáz pošle fotku,“ doplňuje herečka.

Všem rodičům pak Tereza Těžká vzkázala: „Pokud za vámi dítě přijde, že v něčem takovém lítá, nezlobte se na něj. Važte si té důvěry.“

Jak to dopadlo, když jeden z predátorů našel při setkání v kavárně na stolku mikroport? Proč se dokument nevěnoval chlapcům? Kontroluje režisér svoje děti? Jak se Tereza Těžká připravovala na roli holčičky?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související