Hlavně se nevzdávat

9. červen 2013

Hlavně se nevzdávat, název dokumentu, v němž se autorka Martina Vodičková vrací, s více jak dvouletým odstupem, k příběhu Jindry, jednoho z nejdéle dialyzovaných v České republice.

Téměř celý dospělý život prožil 46letý Jindřich na dialýze, má za sebou dvě transplantace ledvin a bez telefonu neudělal ani krok. Kdykoli totiž mohla přijít telefonická výzva z IKEMu, že mají k dispozici vhodného dárce. Jindřich ale přesto nechtěl svůj život jenom pročekat, ale co možná nejplněji prožít.

Jindřich s kamarádem

Příběh chlapa, co se rve s handicapem, který není na první pohled vidět. Tak zmapovala Martina Vodičková Jindrovy osudy v dokumentu Čekám, až mi zazvoní telefon, aneb život na dialýze. Ten se umístil v kategorii dokument na čtvrtém místě přehlídky rozhlasové tvorby Report 2011.

Po dvou letech se autorka k Jindrovi vrací. Co se za tu dobu změnilo u muže, který se nevzdaloval od svého telefonu s vírou, že se ozve transplantační středisko v IKEMu?

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.