Herec Oskar Hes vnímá film Bratři jako dárek. „Říkám si, čemu vděčím za takové pracovní štěstí“

12. březen 2024

Nominace na Českého lva za film Bratři ho neminula. „Mám z toho velkou radost. Za Honzu Nedbala i za ten film. Každý den mě to překvapuje,“ říká v Blízkých setkáních. Kolikrát točili záběry prvního zabití? Jak reagoval Josef Mašín na film? Jaké má vzpomínky na televizní sérii Dukla 61? Jak vypadaly lekce ostravštiny? Proč absolvoval kurz vaření? Jak moc si pamatuje na tátu? A je pravda, že si dal kávu se slavným americkým hercem Alecem Baldwinem?

„Říkám si, čemu vděčím za takové pracovní štěstí. A do velké míry i osobní. Snažím se přijímat to s pokorou. Snímek Bratři si to zaslouží už vzhledem k tomu, jakou práci jsme na něm odvedli. A to nejen herci, ale i celý štáb,“ myslí si Oskar Hes.

Oskar Hes

„Od castingu, na kterém jsme byli s Honzou Nedbalem, uběhlo pět let. Časová oběť byla velká a já tu nominaci vnímám jako dárek. S Honzou jsme se stali bratry i v osobním životě. Na casting jsme šli přitom jako kamarádi.“

Při natáčení byl přítomný Josef Mašín. K osobnímu setkání ale nedošlo. „Zajímaly mě otázky k postavě, ale neměl jsem možnost si s ním sednout. Chodili jsme ale po exteriérech a on vyprávěl a popisoval, jak to bylo: Tady jsme se schovali, tady se střílelo, tady Švéda umřel. Bylo to velmi autentické a vířily ve mně silné emoce a pocity,“ popisuje Oskar Hes.      

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související