Herec Jiří Hána: Mám radost, když můžu publikum trknout k zamyšlení a navést na určité věci

19. září 2024

Účet. To je dnešní premiéra hry v Divadle bez zábradlí. „Když mám večer premiéru, snažím se dělat všechno pro to, abych na to nemusel myslet. Proto jsem tady,“ směje se v Radiocafé. Co všechno dělá, když má před premiérou? Jak vzpomíná na svého učitele, herce Borise Rössnera? Bylo pro něj někdy v životě divadlo terapií? Jak se mu hraje postava Karla Čapka?

„Před premiérou mám vždycky hezký pocit strachu. Člověk chce svoji práci dovést do dobrého konce. A jako herec mám radost, když můžu publikum trknout k zamyšlení a navést na určité věci.“

Jiří Hána

Hra Účet je příběhem tří kamarádů, kteří spolu stráví víkend. „Bez žen a bez dětí. Čeká je jen sport, alkohol a jídlo. Pak ale začnou na povrch vyplouvat různé pravdy a řeší se vztahy k ženám. Ženské téma je tam velmi silné,“ popisuje Jiří Hána.    

O vztazích mužů a žen je také nový pořad Láska hory přenáší, který startuje na Dvojce 1. října. „Jsem jeho průvodcem a dozvídám se v něm o dvojicích, které si prošly cestu bolesti. Ukazuje se, že jsou silní jedinci, kteří, ač si sáhli na dno, tak měli sílu to překonat a jít dál. V tomto případě je to krásný název pořadu,“ myslí si Jiří Hána v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související