Hans-Jörg Schmidt: Situace v Chemnitz se změnila v politikum

10. září 2018

V saském městě Chemnitz, kde byl koncem srpna ubodán německý občan, ještě neutichly emoce. Další ale rozvířila zpráva o úroku neonacistů na místní košer restauraci. Je pravicový extremismus v Sasku silně zakořeněný?

„Je to de facto náhoda. Stala se tam vražda, což je strašná věc. Ale mohla se stát klidně v Kolíně nad Rýnem. Samozřejmě věci, které přišly po tom, jsou už víc spojeny s bývalou NDR, protože tam je víc extremistických platforem,“ říká německý novinář Hans-Jörg Schmidt.

Šéf kontrarozvědky v Bildu

Na internetu se dokonce objevilo video, které má ukazovat útok na přistěhovalce. Podle šéfa německé kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena ale nemusí být pravé. Pro deník Bild uvedl, že důkazy o štvanicích na cizince v tomto východoněmeckém městě nemá. S tím ale nesouhlasí například spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, který očekává doložení faktů.

„Zaprvé není normální, že šéf kontrarozvědky mluví s deníkem Bild a říká takové věci. Takto to nefunguje. Musí před tím mluvit alespoň s kancléřkou nebo ministrem vnitra. Je to politický problém. Kancléřka velmi výrazně odsoudila hon na cizince. Teď ale přijde šéf kontrarozvědky a říká, že neví, jestli vůbec nějaký hon na cizince je,“ dodává Schmidt.

Špatné zkušenosti

Podle něj je ale v současném Německu normální, aby Maassen své tvrzení vysvětlil a obhájil. Pokud se mu to nepodaří, není podle Schmidta vyloučena ani rezignace. „Už je trošku zdrženlivější. Říká, že si není úplně jistý. Nevypadá to pro něj dobře.“

Stalo se tedy z celé záležitosti politikum? Podle Schmidta velké. „Němci nemají nejlepší zkušenosti. Vzpomínám si na skupinu neonacistů NSU, kteří zavraždili deset lidí. Tehdy kontrarozvědka spala a dělala všechno, aby nebylo jasné, co se stalo. Němci to mají v hlavě. A pan Maassen má zodpovědnost. Není to ale politik, je to šéf úřadu.“

Běžní lidé nedostali slovo

V Chemnitz se ale protestů neúčastní jen sympatizanti extremistických hnutí, ale i řadoví občané. „Problém je, že tzv. normální lidé neměli možnost něco říkat. Na začátku byli všichni v šoku. Například starostka mohla říct, že takové věci ve svém městě nechce. Nestalo se tak. Velmi rychle se ale vytvořila výzva na internetu a z celého Německa přišli neonacisti a využívali té strašné vraždy pro vlastní cíle.“

„Je to pokrytectví. Ten mladý muž, který zemřel, byl jen poloviční Němec. Byl taky na půl Kubánec. I on měl problémy s pravicovými extremisty. Nemůžu to nazvat jinak než pokrytectvím,“ dodává.

Další témata: Zažívá Německo politickou paralýzu? Jaké jsou plány na sjednocení německé levice?

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Související