Hans Christian Andersen: Divoké labutě. Premiéra pohádky na námět, který využila i Božena Němcová

4. září 2022

„Leťte do světa a živte se sami! Leťte jako velicí ptáci bez hlasu! Leťte mi z očí!“ Těmito slovy zakleje macecha nevlastní syny do labutí a jejich sestru Elišku vyžene ze zámku pryč. Aby Eliška bratry vysvobodila, musí jim uplést košile z kopřiv. Do té doby ale nesmí promluvit ani slova. Co když ji však lidé začnou považovat za čarodějnici? Tradiční pohádkový námět, který čeští čtenáři znají z pera Boženy Němcové pod názvem Sedmero krkavců, pro rozhlas upravil David Košťák.

Na moravskou vesnici, kde babi s tetou derou peří, přijíždí malá zvědavá Bětka z Prahy. A jaké by to bylo draní bez vyprávění příběhů? Jeden takový o Elišce a bratrech labutích přijde vyprávět mladík, který má místo ruky peruť...

Osoby a obsazení: Jan Battěk (Peruť), Jitka Smutná (babi), Dita Kaplanová (teta), Ráchel Gojdová (Bětka), Anežka Šťastná (Eliška), Pavel Batěk (mladý král), Petr Čtvrtníček (dvořanín), Jan Hofman (princ), Matěj Převrátil (princ), Daniela Kolářová (stařena), Svatopluk Schuller (lovec), Michal Zelenka (lovec), Antonie Talacková (macecha), Jitka Jirsová (služebná), Igor Bareš (král), Hana Seidlová (čarodějnice), Tereza Dočkalová (čarodějnice), Jan Juránek, Barbora Vágnerová, Jiří Litoš, Tomáš Pergl, Libuše Šplíchalová, Petr Šplíchal, Jiří Knot, Zuzana Holéczyová (hlasy)
Napsal: David Košťák na motivy stejnojmenné pohádky Hanse Christiana Andersena
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Josef Mikuláš Boleslavský
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukový design: Ondřej Gášek
Hudba: Tomáš Kočko
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 4. 9. 2022
Produkce: : Jana Knappová

Hledáte audiopohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a pohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.