Halasovi. Dokument k výročí Vítězného února o životě z mnoha stran obepínaného strachem

24. únor 2018

On synem komunistů. Ona dcerou katolíků. Oba narození těsně před druhou světovou válkou do elitních rodin. Oba tedy od dětství konfrontovaní s totalitními společnostmi, hlavně tou komunistickou. Jak se to podepsalo na jejich manželství?

František Halas (1937). Syn básníka. Poslední československý a první český velvyslanec u Svatého Stolce. Historik. Překladatel. Dagmar Halasová, rozená Pojerová (1938). Dcera lékaře, přítele básníků. Neteř zakladatele a vydavatele edice Atlantis. Lingvistka. Překladatelka.

František Halas, básník

Nazývám kočku kočkou

František X. Halas a Dagmar Halasová byli ze strany vládnoucího komunistického režimu šikanováni. A nedali se. Ale ohrazují se, když je někdo řadí mezi disidenty. V jejich příběhu nechybí dramatické a paradoxně ani vtipné situace.

Vystihuje je i podmínka pro souhlas s natáčením: „že nebudou omezováni v tom, být politicky nekorektní“. Dobře vystiženo. „Nazývám kočku kočkou,“ říká Dagmar Halasové, když věci nechce lakovat, ale předkládat je tak, jak jsou.

Oživlá historie

Dokument vás zavede nejdřív cestou na místo jejich mládí. Do Petrkova. Za Jiřím a Danielem, syny Bohuslava Reynka a Suzanne Renaud. Později po pár letech cestou do Mikulova, k hrobu jejich duchovního otce, biskupa skryté církve Stanislava Krátkého. Ten začátkem 80. let stál za jejich největším překladatelským počinem – Jeruzalémskou Biblí.


Nazývám kočku kočkou – portrét Dagmar a Františka X. Halasových
Natočil:
Jan Hanák
Dramaturgie: Lenka Svobodová

Dalo by se o nich říct hodně. Navštívit je jen na chvíli znamená vyhradit si několik hodin času. Ale ztráta to rozhodně není. Je to jako být svědkem oživlé historie, kde létají jména Reynek, Zahradníček, Halas, Bernanos, Wojtyła, Ratzinger a spousta dalších. A to ne jako pojmy ze slovníku, ale jako lidé.

autor: Jan Hanák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.