Gotthold Ephraim Lessing: Mladý učenec

13. duben 2019

Ironická komedie o světě rádobyučenců a sňatků z rozumu. Poslouchejte do soboty 20. dubna 2019.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Konverzační komedie sleduje konflikt mezi pragmatickým obchodníkem a jeho až příliš učeným synem. Aby mladý intelektuál Chrysander mohl převzít rodinnou firmu, naplánoval mu otec výhodný sňatek. Chrysander se ale k něčemu takovému staví s odporem, neboť k celoživotnímu studiu filozofie je třeba být svobodný.Otec proto začne vymýšlet plán, jak dosáhnout svého, a značně tak zamíchá s osudy vdavekchtivé příbuzné a jejího nápadníka.

Jednoduchá zápletka Lessingovy komedie je základem k ironickému pohledu na svět rádoby učenců, kteří ve své pýše citují knihy, aniž by sami měli vlastní názor. Učenec je zde vtipně zahanbován zdravým úsudkem nejen praktického otce, ale zejména svých sluhů.

Osoby a obsazení: Chrysander (Jiří Tomek), Damis (Jaroslav Kuneš), Valér (Petr Hanus), Julie (Marcela Dürrová), Josef (Karel Mišurec), Líza (Eva Hradilová)
Autor textu: Gotthold Ephraim Lessing
Překlad a rozhlasová úprava: Valeria Sochorovská
Dramaturgie: Zuzana Kočová
Režie: Zdeněk Kozák
Hudba: Jaromír Dlouhý
Zvukový mistr: Jaromír Pěnčík
Natočeno v Československém rozhlase Brno v roce 1983.

autoři: Zuzana Kočová , Hana Hložková
Spustit audio