Anna Gavalda: A taková to byla láska. „Rozvodový“ bestseller čte Magdaléna Borová

Nestává se často, že by tchán se snachou spolu strávili několik dní intenzivní rozpravou o životě a nenaplněné lásce. Natož ve chvíli, kdy snachu a její dvě děti opustil manžel, tedy tchánův syn. Právě z této situace vychází francouzský román, který byl inspirován autorčiným nešťastným manželstvím a jejími zkušenostmi a prožitky z rozvodu. Z rozhovorů, které její hrdinka Chloé s tchánem vede, vylézají na povrch staré nezhojené rány. Jak najít sílu dál žít?

Čte: Magdaléna Borová
Připravila: Marina Feltlová
Překlad: Silvie Dokulilové
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 8. 8. 2022

Ve venkovské chalupě, kam dříve Chloé jezdila s dětmi na prázdniny a kde se nyní vzpamatovává z nenadálé a velmi bolestné situace, jí tchán Pierre vypráví o své dávné lásce. Přišel o ni, protože na rozdíl od svého syna nenašel odvahu od rodiny odejít. Nyní přemýšlí, zda by život jeho blízkých nebyl šťastnější, kdyby byl tenkrát skutečně odešel...

Anna Gavalda na literární festivalu v Moskvě v roce 2018

Anna Gavalda (1970)

Jako dítě žila se svými třemi sourozenci na starém opatství v Eure-en-Loire. Když jí bylo čtrnáct, rodiče se rozvedli a ona nastoupila do internátní katolické školy, poté vystudovala moderní literaturu na Sorbonně. Vystřídala řadu zaměstnání, byla prodavačkou, uvaděčkou, pokladní, au-pair, učitelkou, překladatelkou románů z řady Harlekýn, psala reklamní texty. Jako spisovatelka na sebe poprvé upozornila v 90. letech a už její první kniha povídek Kdyby tak na mě někdo někde čekal se setkala s velkým úspěchem. Je psaná prostým, úsporným jazykem a s drsným humorem rozebírá mezilidské vztahy. Podobný styl a nesentimentální pohled na lidské emoce a životní zvraty najdeme i v románu A taková to byla láska.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související